SolunFM

БРИКС го менува светот

За да се разбере исходот од самитот на БРИКС во Јоханесбург, Западот би требало прво да се справи со реалноста во некои точки. Бидејќи БРИКС, за разлика од Западот, ниту им треба и не сакаат само една идеологија.

Самитот на БРИКС во Јоханесбург на 24 август 2023 година

Од Рудигер Раулс

Резултатите oд самитот na Брикс во Јоханесбург се далекусежни. Тие се спротивставија на шпекулациите на Западните медиуми во речиси сите области во пресрет на состанокот. Смртта на Евгениј Пригожин им даде добредојдена можност да ги надминат овие погрешни пресметки. На долг рок, сепак, посакуваното размислување и игнорирањето на реалноста повеќе нема да помогнат во конфликтите со кои се соочува политичкиот Запад.

Поинаку од очекуваното

Акумулацијата на погрешни проценки од страна на Западните лидери не може да се занемари. Се почесто реалноста дава различни резултати отколку што требаше да биде според мислењето на пророците од медиумите и политиката. Западните разузнавачки служби беа истотака изненадени од падот на ѕидот како и од брзиот пад на Кабул. Војната против теророт не ги донесе очекуваните резултати, како и провоцираната војна во Украина. Не е руската економија таа која пропаѓа под санкциите, туку наместо руската Западната економија слабее. Русија не е изолирана, туку сè повеќе стари пријатели бегаат од знамето на Западот.

Сѐ испадна поинаку кога експертите научно ги пресметаа и разузнавачките служби анализираа. Сè испадна поинаку, како што медиумите и политичарите им ветија на граѓаните на Запад. Светот требаше секој пат да стане подобар според оптимистичките пророштва на сите оние кои се непоколебливо убедени и според научните теории на сите оние кои се уверени по професија. И како изгледа тој денес по сите овие возења на политичките духови?

Следните ризични патувања во непознатото се веќе резервирани: Војната со Русија сè уште е во полн ек, така што следната рунда на вооружување веќе се прикажува во Западната јавност како неизбежна – овој пат против Кина. Во сахел се чини дека се подготвува следната грмотевица. Таму се формираат сојузи кои можат да се прошират од национални конфликти во регионални. Насекаде, политичкиот Запад има прсти во играта како забрзувач на пожар, а не како миротворец.

Заслепени и арогантни, Западните лидери ја откриваат својата неспособност да ги прифатат промените во светот. Со текот на децениите, тие се навикнаа на фактот дека остатокот од светот танцуваше на нивната мелодија. Тие имаа капитал, технолошка предност, како и економска и воена моќ да ги потврдат сопствените интереси. Се веруваше дека тоа ќе остане така за сите времиња. Но, тие денови завршија. На политичкиот Запад му недостасува способност да се справи со променетата реалност.

Никаде ова не стана појасно отколку при проценка на изгледите за успех на Украина во тековната војна и променливиот баланс на силите помеѓу Русија и НАТО. Друг пример за западната заблуда е поривањето на самитот на заедницата БРИКС во Јоханесбург. Ниту едно од предвидувањата што беше широко распространето во Западните медиуми однапред не се совпадна со резултатите на крајот од самитот.

За разлика од реалноста

Со економското зајакнување на Кина и особено со военото зајакнување на Русија, погледот на политичкиот Запад кон државите од БРИКС се промени. И двајцата се сметаат за јадро на нова блок формација насочена против него, околу која се акумулираат сè повеќе држави. Оваа гледна точка станува јасна од изјавите на политичарите од логорот на НАТО и го одредува покривањето на нејзините медиуми за БРИКС воопшто и особено за самитот во Јоханесбург.

“Кој не е за нас, автоматски е против нас”, е детскиот став зад ова размислување на Западниот блок. Од оваа гледна точка, се рефлектираат сите изјави за спротивното од претставниците на државите од БРИКС. Бидејќи Русија и Кина ги следат сопствените интереси и не се потчинуваат на Западните упатства, нивната политика не може да биде ништо друго освен антизападна – така размислувањето на теоретичарите на блокот.

Не се гледа дека самиот Запад сè повеќе се позиционира против Кина и Русија. Наместо тоа, тој се гледа себеси принуден на оваа политика затоа што двајцата не се придржуваат до правилата на таканаречениот поредок заснован на правила. Политичкиот Запад верува дека тоа може да му го наметне на целиот свет без да го праша светот. Русија и Кина стануваат само спротивен пол како резултат на исклучувањето од Западот.

Тие можат да ставаат до знаење колку сакаат колку не се антизападни, туку дека дури сакааат и соработка, но, земајќи ги во предвид сопствените интереси. Ова не влегува во главите на креаторите на западното мислење. Ова е надвор од нивните хоризонти, не може да се сфати со нивните едноставни модели на размислување. Речиси во секоја статија на Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЗ) за конференцијата во Јужна Африка, овој поглед на антизападен блок се служи и со тоа се консолидира. Таа не е сама меѓу Западните медиуми.

Од друга страна, сепак, во известувањето постојано се бараат референци за разликите меѓу учесниците. Се чини дека Западниот печат сакаше да го побие единството на самиот блок, кој во својата антизападна ориентација всушност се состои само во фактот дека беше составен во нивните глави.

Во оваа смисла, се повикува и точка на кршење меѓу Русија и Кина од една страна, а останатите три од друга страна, бидејќи “три од петте држави на БРИКС не го делат антизападниот бес на Кси”. Како дополнителен доказ за кревкоста на сојузот на држави, се верува дека може да се каже: “Сепак, освен Пекинг и Москва, ниту една држава од БРИКС не сака да се откаже од добрите односи со Соединетите држави и Европската Унија.” Дали постои обид да се побие една реалност чија фатаморгана ја создаде за себе?

Дури и тривијалните ситници поврзани со дневникот се толкуваат како индикации за големи несогласувања меѓу учесниците. На пример, тоа се гледа како знак на тензии помеѓу Кина и Индија ако Индискиот претседател сѐ уште не сака да го напушти својот авион, бидејќи сака да биде пречекан од висок член на јужноафриканската влада исто како и кинеската. Остава впечаток дека западните креатори на мислења сакаат да ги искористат сите средства за да донесат неуспех на самитот, исто како што веруваа веќе околу година и пол, да ја поразат руската армија со песокот што го посипуваат во очите на западниот медиумски потрошувач.

На крајот дојде поинаку

Но, сите баења на кафе и броења грашок на западните креатори на мислења на крајот се покажаа како фантазии, потомство на сопствените збунети возови на размислување и светоглед што не одговара на светот. Несогласувањата помеѓу Кина и Индија не доведоа до неуспех на самитот. Очигледно, многумина на политичкиот Запад се надеваа дека нема да има прием на понатамошни држави и дека може да се спречи понатамошно зголемување на моќта на федерацијата на држави.

Во теорија, воопшто не требаше да има проширување на унијата на држави, бидејќи, според мислењето на западните читатели на талог од кафе, Индија, за разлика од Кина, не сака брз процес на прием. Се сметаше за “сомнително дали продолжувањето на БРИКС од страна на другите држави-членки, што Кси го турка веќе неколку години, ќе успее во неговата смисла на самитот во Јоханесбург, на сите места, [и] аналитичарите во Јужна Африка, исто така, сметаат дека бавниот процес на прием е веројатен”.

Тогаш, се разбира, јасно е дека ништо не може да се случи со проширувањето доколку има договор во професионалниот свет. Единственото прашање што се поставува е врз основа на што се засноваа овие проценки. За западните експерти, работата беше јасна и едноставна: “Особено, индискиот премиер Нарендра Моди се приближува поблиску до Соединетите држави и тешко дека ќе го следи Си Џинпинг, само поради неговиот граничен конфликт со Кина.”

За Западните набљудувачи, политичкиот свет се чини дека се состои само од ситни ривалства и кавги на лично ниво. Се чини дека веќе не постои можност во Западното размислување дека е можно да се постигне пријателски договор за спорни прашања. Секој што е навикнат да регулира се со притисок, насилство и измама, на тој не му паѓаат повеќе на памет разумни решенија во интерес на сите вклучени страни и притоа да ги штити сите интереси.

И покрај сите неповолни предвидувања од гласините на Западниот свет, државите од БРИКС успеаја едногласно да се договорат за прием на нови членови. Тие успеаја да го направат тоа во рок од неколку дена, така да се каже, како на продолжен викенд. Ова е можно кога владеат правилата на разумот. Несогласувањата меѓу Кина и Индија, каде што војната или мирот се во прашање долж заедничката граница, а не за збунет закон за градење енергија, исто така, можеа да се вратат на ова прашање.

Наместо големиот прекин меѓу Индија и Кина, се случи ново зближување. И ова е можно, ако владее разумот и ако се почитуваат правилата на меѓусебните интереси. Тие се согласија за “понатамошно намалување на тензиите”. Двете страни се согласија “да ги засилат напорите за да обезбедат брзо повлекување на војниците и деескалација”.

Сето ова не беше предвидено во ставовите и очекувањата на западните креатори на мислења. Но, Јоханесбург покажува дека ваквите успеси се можни доколку има добра волја од сите страни.

Еден друг свет се разорува

Светот во кој Западот верува дека живее е различен од оној што се врти околу сонцето секој ден. Човек се осеќа беспомошно, бидејќи не знае што може да направи против промената. Тие продолжуваат понатаму со старите средства со воени закани против послабите противници и поновите со економски санкции против посилните. Ова веќе имаше мал успех во минатото во однос на предизвиканата штета. Но, новите противници се посилни. Ниту една билка не е порасната против воената сила на Русија на политичкиот Запад.

Кинеската економска и, пред сè, нејзината финансиска сила овозможуваат напредување на сите континенти и постигнување социјален развој што Западот не можеше да го постигне во сите децении од Втората Светска Војна. Тој ја загуби својата неприкосновена лидерска улога. Државите кои беа досега неразвиени веќе не зависат на подобро или на полошо од него. Со Русија и Кина се појавија алтернативи кои го имаат потребниот капитал, а исто така и технолошки квалитети кои во секој случај се инфериорни во однос на политичкиот Запад. Стари пријатели бегаат од знамето на Западот. Тие никогаш не беа вистински пријатели. Само тие немаа во минатото друг избор освен да бидат пријатели на САД и на политичкиот Запад. Тоа се менува сега.

Рудигер Раулс е автор на книги и го води блогот за политичката анализа.