SolunFM

Државите од БРИКС веќе ја надминаа Г7

Државите од БРИКС веќе ја надминаа Г7 и заедно придонесуваат со речиси 31,5% од глобалниот БДП, во споредба со 30,7% од земјите од Г7. А тоа се само основачките земји на БРИКС, без оние кои аплицирале и чекаат нивно прифаќање во организацијата, како Персија, Саудиска Арабија, Индонезија, Венецуела итн., вкупно 15.

Друга работа е што не Кина го контролира БРИКС, туку сите членки се еднакви, за разлика од Г7, кои сите членки ги почитуваат САД.

Ако Саудиска Арабија биде примена, имајте на ум дека петродоларот завршува што ќе биде најболниот удар за доларот.

Со сите овие земји, БРИКС ќе управува со поголемиот дел од светските ресурси, вклучувајќи нафта, гас, литиум, галиум и многу други многу важни материјали потребни за напредна технологија.

БРИКС не беше толку активен и немаше некоја светла иднина пред војната во Украина. Бајден и неговата администрација можат да тврдат уште еден успех во уништувањето на американската хегемонија во светот.