SolunFM

Германија како остров: Будењето ќе биде болно

Германците се изолирани. Преку политиката и медиумите. И во исто време, светот околу нив се менува. Повеќето луѓе можеби нема да сфатат додека не е предоцна дека живеат во бесмислена земја, вклучувајќи го и поврзаниот мамурлак.

Симболична слика

Од Том Велброк

На „Тагесшау„ и повеќето други “квалитетни медиуми” не вредеше ниту една линија. Но, Кога Канцеларот Шолц (СПД) го одржа својот говор во Њујорк пред Генералното собрание на ОН, салата беше речиси празна. Само „Билд„ праша загрижено:

“Зарем никој не го интересира што има да каже нашиот канцелар?”

Весникот си го даде одговор сам. Фактот дека салата е речиси празна е нормално, таа е преполна само за време на говорите на американскиот претседател. Значи, нема потреба да се грижиме за ништо, така пораката на „Билд„. И на крајот на краиштата, Шолц имаше и многу важни работи да каже (што може да се опише како добра шега, следува уште една подолу). На пример, дека Африканските, Азиските и латиноамериканските држави треба да играат посилна улога во иднина. Помеѓу редови, Шолц ја внесе и Германија во разговорот, која е втора по големина донатор по САД и затоа – како што го толкуваше „Билд„ – всушност таа е и постојан член на Советот за безбедност на ОН.

Сепак, се чини дека Африканските, Азиските и латиноамерикански држави немаат голем интерес за Шолц и државата што тој ја претставува. Сите разговори што се одржаа меѓу претставниците на државите и Хабек или Баербок завршија во голема мера без резултат. Од една страна, ова се должи на етичката агенда што ја претставуваат двајцата германски политичари. Но, тоа се должи и на мешавината на покорност (Хабек) и зависност од голем човек (Баербок).

Што гледачот не гледа

Мора да се биде благодарен на „Билд„, бидејќи ја покажа празната сала на ОН, бидејќи фотографијата е симболична. Од друга страна, „Билд„ исто така “му помага” на медиумскиот корисник да ја најде вистинската класификација. Германија не е изолирана, но игра водечка улога во меѓународната светска заедница, веројатно наскоро како постојана членка на Генералното собрание на ОН.

И, се разбира, сликата на Шолц брзо ќе исчезне од колективната меморија на германските новинари и на тој начин ќе избега од мозочните бранови на германските медиумски потрошувачи. На овој начин, секој може да продолжи да верува дека германската политика има дури и рудиментирано глобално значење.

Ова не е така. Германија се одвива на меѓународната сцена во голема мера како соло изведба без публика, државата изведува претстава од која публиката бега. За разлика од ова, доживуваме медиуми и политичка комуникација кои, на речиси мегаломански начин, оставаат впечаток дека Германците ќе бидат важна контактна личност.

Да го земеме чисто теоретското учество на германските политичари и/или дипломати во мировните преговори во војната во Украина. Во Германија, Атлантските врапчиња свиркаат од покривите: Путин не сака да преговара, така што нема преговори. Ова резултира со можно сценарио во случај германската проценка да не е точна: ако преговорите конечно ќе поминат (и нема начин да се заобиколи ова, освен голема, жешка, можеби нуклеарна војна), германските претставници сигурно нема да играат улога во ова. Кој треба да ги води? Шолц? Баербок? Хофраитер? Штрак-Цимерман? Ретген? Кизеветер? Значи тука доаѓа шега број 2.

Но, повеќето медиумски корисници воопшто не се грижат за ова, бидејќи претпоставуваат дека не може да има дипломатско решение. И како, што ако целиот свет е свртен против Путин и неговиот империјализам?

Всушност, оваа наивна слика е широко распространета меѓу населението во голема мера, се претпоставува дека Украина е сиромашна, мала демократска држава која беше нападната без причина и се плаши од инвазија на Русите, доколку Путин прво ја искине Молдавија под ноктот. Колку и да се апсурдни и искрено глупави овие реченици за разумно информираната личност, убедувањето изразено во нив е толку изрезбано во камен меѓу милиони Германци.

Непроспиени во длабок сон

Германците се лишени од сон редовно од последните избори во бундестагот. Стравот од сегашноста и иднината не доведува до мирен сон, туку го истроши срцето и главата. Но, што и да се случи, во случај на сомнеж, Путин е виновен за ова со неговата агресивна, брутална агресивна војна против Украина, што е спротивно на меѓународното право. Неодамна, Дирк Визе, заменик-претседател на парламентарната група на СПД, рече дека Русија лета бегалци во Москва и Минск со цел да ги испрати оттаму во Европа. Бегалците како оружје, таков е Путин.

Се чини дека веќе нема никаков проблем во внатрешната или надворешната политика за кој Путин не е одговорен. И така, германецот воден од страв тоне во пропагандистички длабок сон со верување дека “русинот” овде ни расипува сè, додека избраните претставници на народот продолжуваат да работат на пропаста на Германија.

Улогата на Германија во светот станува се поизолирана, се повеќе држави стануваат се повеќе незаинтересирани за односот на Германија кон украинската војна, но и за други глобални прашања постојат само уморни насмевки или збунети раменици кога Баербок и друштво уште еднаш одат на патувања за да ја објават феминистичката надворешна политика, климатската смрт или релевантноста на ЛГБТК. Сето ова не се забележува под ѕвоното на политичко-медиумското сирење, сигурно и договорено е дека судбината на светот зависи од политиката на Германија.

Ова е толку глупаво. Просперитетот на земјата е на стап, економијата куца низ бројките на билансот на состојба на патерици, инфраструктурата вози преку скршени мостови во застарени инвалидски колички, а здравствениот систем ползи по трупците на екстремитетите кон следното затворање на болницата.

Во одреден момент, кога е предоцна, Германците ќе се разбудат од мамурлак и ќе сфатат дека им се кажани секакви глупави работи. Едно, сепак, треба да се признае: Тоа е пропаганден подвиг да се обвини само русинот за падот на Германија, што може да се види со голо око, кој всушност сакаше само да спречи преминување на неколку црвени линии.

Том Велброк е новинар, говорник, текстописец, подкастер, модератор и ко-уредник на блогот Нојландребелен.

Повеќе на тема – Германија