SolunFM

Историски Самит на БРИКС: Шест нови членови

Јужноафриканскиот Претседател Кирил Рамафоса претстави шест нови кандидати за полноправно членство во блокот БРИКС за време на самитот во Јоханесбург во четвртокот: Аргентина, Египет, Етиопија, Персија, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.

Овој стратешки чекор е насочен кон зголемување на влијанието на блокот и зајакнување на неговата посветеност за заштита на интересите на Глобалниот Југ.

Иницијативата за проширување, исто така, може да го отвори патот за бројни други заинтересирани држави да се приклучат на БРИКС.