SolunFM

“Израелскиот 9/11” – уште една пресвртница во ерозијата на меѓународната хиерархија

Во моментов, во меѓународните односи, не е кучето што мавта со опашката, туку опашката што мавта со кучето. Тоа значи: Треба да биде расеано од нешто. И тоа од, што старите традиционални хиерархии и сојузи се распаѓаат.

Апсење на Палестинец од страна на персоналот на израелската армија во пограничната област со Појасот Газа, 12.10.23.

Од Фјодор Лукјанов

Меѓународната хиерархија во моментов доживува фатална eрозија. Ова е заклучокот на кој дојдоа авторите на годишниот извештај на рускиот меѓународен клуб за дискусија Валдаи.

“Воспоставените глобални водечки сили нема да можат да ја спречат зголемената “слободна волја” на другите држави – големи, средни или мали – дури и ако одлучат да направат значителни напори да се обидат да го сторат тоа. Потрагата по опстанок во исклучително разновиден свет ќе го принуди секој државен протагонист да мора да развие независни позиции.”

Фронталниот напад на Хамас врз Израел минатиот викенд не беше во очекување, бидејќи таквиот план секогаш се сметаше за самоубиствен. Ова е со оглед на огромното несовпаѓање во рамнотежата на силите помеѓу изолираната радикална група и воено најсилната држава во регионот, која исто така е најблизок сојузник на глобалната суперсила. Но, во исклучително разновиден свет, самодоволните вештини не се синоним за збирот на основните вештини.

Прецизната пресметка, неконвенционалното дејство и софистицираната употреба на ограничен потенцијал секогаш имаат своја цена. Паметен борец, кој всушност е веќе во ќош и треба да се изброи, секогаш може да најде начини да се тапани на градите за да го одвлече вниманието од вистинската рамнотежа на моќта.

Сегашниот колапс на меѓународната хиерархија е резултат на акумулираните нерамнотежи во глобалниот поредок. Ова го отвора патот за најхрабрите, најодлучните, најтешките – па дури и најсуровите. Од друга страна, колапсот на меѓународната хиерархија е изненадување за оние кои се навикнати на воспоставените правила и постојните односи на моќ. Ова не значи дека целата моќ, со своите пари, технологија и оружје, одеднаш се девалвира. Впрочем, моќта одредува сѐ. Но, многумина треба да редефинираат како да се справат со променетите односи на моќ кога ќе се соочат со високо мотивиран противник.

Друга новина е како новите глобални услови влијаат на сојузите. Односите во сојузите се основа на стабилен систем. Во денешно време, сепак, формалните врски често ги зголемуваат тензиите во меѓународната заедница и доведуваат до фрустрации. Некои сметаат дека не се доволно поддржани, додека други веруваат дека ги поддржуваат другите и го прават тоа на своја штета. Цврстите врски во сојузите го отежнуваат маневрирањето кога сè повеќе се перцепира слободата на дејствување и способноста за флексибилно искористување на различните можности. На крајот на краиштата, познато е дека неформалните, “хибридни” интеракции на сите нивоа се ефективни, особено кога политичкото и военото однесување треба брзо да се променат.

Од сегашната ситуација не треба да се заклучува дека сè се превртува наопаку. Останува материјалната основа што го одредува потенцијалот за вежбање моќ. Но, практично сите конфликти на овој век – од Авганистан до Ирак и Сирија, Украина и сега во Израел – покажаа една работа: Апсолутната предност стана релативна, а воената победа не е синоним за политичка победа. Всушност, спротивното е точно: Трошоците имаат тенденција да го надминат постигнатиот успех.

Во моментов, колапсот на хиерархијата се одвива побавно отколку побрзо, додека послабите актери предизвикуваат посилни актери на дејствија што ќе доведат до понатамошен пад на посилните. Во оваа смисла, терористичките напади од 11 септември 2001 година се одличен пример. Позицијата на САД во светот не беше потресена од самите овие напади, туку од долгорочните последици од погрешниот одговор на Вашингтон кон нив.

Проблемот на Хамас во Газа, патем, е логична последица на терористичките напади од 11 септември. Неоконзервативната влада на Џорџ В. Буш, решена “демократски “да го преструктуира Блискиот Исток, им наметна” слободни избори ” на Палестинците, а потоа одби да ја признае победата на Хамас на овие избори.

Постојаниот претставник на Израел во Обединетите Нации минатиот викенд изјави дека она што во моментов се случува во Израел и Газа е “израелски 11 септември”. Оваа аналогија е опасна, имајќи предвид како завршија настаните што следеа по 9/11 за САД.

Ова мислење за прв пат се појави во рускиот весник Комерсант.

Фјодор Лукјанов е главен уредник на Russia in Global Affairs, претседател на президиумот на советот за надворешна и одбранбена политика и истражувачки директор на меѓународниот клуб за дискусија Валдаи.

Повеќе на тема – Израел