SolunFM

Јадење со беспилотно летало: Москва тестира нов концепт за испорака од 2024 година

Летечки пици, суши и хамбургери: во Москва, храната и пакетите делумно треба да бидат доставени со беспилотни летала веќе следната година. Планирани се авиони на различни компании со максимална надморска височина од 150 метри.

Симболична слика.

Летовите со беспилотни летала за испорака на храна и парцели би можеле да бидат тестирани во Москва уште во 2024 година. Ова го пренесува весникот “Известија” повикувајќи се на Андреј Аникин, заменик генерален директор на Контролниот центар за урбана воздушна мобилност.

Според него, областа на летот во административниот округ Зеленоград ќе зафаќа површина од 1.600 хектари, во која живеат вкупно 186.000 луѓе. Висината на летот на дроновите ќе биде ограничена на 150 метри. Се користат различни модели на беспилотни летала, вклучувајќи УВЛ Роботика, Глори Ер, Геоскен и Фиксар. Првично, беспилотните летала треба да транспортираат пакети со максимална тежина од 30 килограми. Во втората фаза од проектот, исто така, се планира тестирање на потешки товари.

“Почнавме да ја поставуваме оваа област за летање и да создаваме експериментална инфраструктура за тестирање на социјалните и комерцијалните услуги со вклучување на клиенти. Во моментов имаме привремен контролен центар и поставуваме четири писти”, објасни Аникин. Навигацијата ќе се врши со помош на сателитски сигнали.

Повеќе на тема – Технологија