SolunFM

Кога наједноставното разбирање ќе осамне предоцна: “Предвидувања” за неуспехот на Киев Во Западните медиуми

Големата доверба на САД во врска со украинските офанзивни активности сега отстапува место на сознанието дека се работи за “фантомска авантура”. Сега може да очекуваме дека сè повеќе експерти ќе тврдат дека предупредиле за ова.

Симболична слика.

Од “Старш Еди”

Според неодамнешниот извештај на британското списание “Економист”, кој се однесува на извори во американската влада, на трупите на Киев им требаат шест до седум недели за да ја завршат својата таканаречена офанзива. Се разбира, фактот дека овој период е ставен во игра не се должи на временските услови и размислувањата како “ќе врне во октомври”.

Дури и ако може да се претпостави дека есента ќе биде сува и топла во Украина, малку би се променило во врска со ова. Фактот дека украинската војска има сè помалку оружје и муниција на располагање, нејзините загуби се зголемуваат, а тоа станува се поочигледно за секого, особено за Западот, шансите за успех ги намалува. Сегашните околности ја намалуваат “силната доверба” во врска со офанзивата и ја претвораат во “фантомска авантура”.

Ако се претпостави дека дури и во најдобро сценарио, украинските вооружени сили ќе сторат повеќе во шест или седум недели отколку во 14-те недели што веќе поминаа од почетокот на “офанзивата ” и ќе пробијат било која од руските одбранбени линии, тие немаат шанса некако да го прошират успехот. Патем, постојат повеќе од една или дури две линии на одбрана. И друго прашање е што и како да се одбрани од неизбежниот руски контранапад во овој случај.

Сепак, проблемот е веќе препознаен во САД: Претставник на американското воено разузнавање, зборувајќи со Економистот, предупредува дека Русија може да акумулира резерви и да ги концентрира зад третата линија на одбрана. Според официјалниот претставник, овие сили последователно би можеле да се користат доста брзо во битка.

Дали ова сознание ќе доведе до промени во политичкото планирање останува да видиме. Но, судејќи според променетиот тон на извештаите во печатот, се повеќе специјалисти си обезбедуваат алиби како “предупредив”.

Преведено од руски.

“Старш Еди” (игра на зборови, мк.”Постар од Еда“) е руски телеграмски канал на кој анонимниот автор(и) објавува кратки коментари и анализи од сопственото пенкало за тековните воени и политички настани и објавува коментари од трети страни заедно со вести од истата предметна област.

Некои од коментарите на “Старш Еди” се појавуваат исклучиво на РТ.