SolunFM

Лавров пред самитот на БРИКС: “Светската заедница е уморна од уцени од Западните елити”

Еден ден пред почетокот на самитот на државите од БРИКС во Јоханесбург, рускиот министер за надворешни работи ги коментираше успесите и целите на Групата-пет во јужноафриканското списание “Убунту”.

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров за време на прес-конференцијата Во Каракас, Венецуела, 18 април 2023 година.

Во пресрет на самитот на БРИКС во Јоханесбург, Јужна Африка, рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров зборуваше во Јужноафриканското списание Убунту за изгледите за идна соработка на Групата-пет и визијата за поправеден, мултиполарен светски поредок. Тој зборуваше за промените во светот денес, улогата на Русија за африканскиот континент и значењето и целите на БРИКС.

Појдовна точка на размислувањата на Лавров е променливата глобална рамнотежа. Способноста на Западот да доминира во светот се намалува, изјави Лавров. Моделот на “златната милијарда”, населението на државите на Запад со САД како водечка сила, која се заснова на експлоатација на ресурсите на светското население, е безнадежно застарен.

Од друга страна, се појавува поправеден, мултиполарен светски поредок со нови центри за економски раст и политичка важност во Азија, Латинска Америка и Африка, кои не припаѓаат на Западот и ги ставаат своите “сопствени интереси и национален суверенитет во центарот на нивните приоритети” – со импресивни успеси, како што нагласува Лавров.

Заминување од Западниот модел од вчера

Не само Русија во моментов ја намалува зависноста од американскиот долар и се префрла на алтернативни платежни системи во националната валута.

Колективниот Запад се обидува да го смени овој тренд со цел да ја задржи својата глобална доминација, но на крајот само го зајакнува, изјави Лавров. Затоа што:

“Светската заедница е уморна од уцените и притисокот на Западните елити и нивните колонијални и расистички тенденции.”

Во овој развој на заминувањето на светската заедница од Запад, Русија, како цивилизациска држава и најголемата евроазиска и Европско-Пацифичка сила, ќе ја игра својата улога, на пример, во демократизацијата на меѓународната соработка. Ова мора да се заснова “на вредностите на еднаква и неделива безбедност, културна и цивилизациска разновидност” и да им понуди на сите членови на светската заедница еднакви можности за развој – без да се прави разлика помеѓу “цивилизираните” и “нецивилизираните” земји според патот на Западот.

Според Лавров, таквата светска заедница одговара на филозофијата На Убунту, концепт на човечка поврзаност широко распространет во Африканските субсахарски земји (Убунту е термин од банту јазиците и значи колку што е “ближољубие, човештво, здрав разум”; забелешка на редакцијата). Русија отсекогаш била посветена на зајакнување на позицијата на Африка во рамките на мултиполарниот светски поредок и ќе продолжи да го прави тоа во иднина, вети Лавров. На пример, во случај на можен процес на реформа на Советот за безбедност на ОН, во текот на кој ќе треба да се гарантираат интересите на државите во развој.

Важноста на БРИКС денес

Активностите на здружението како БРИКС веќе се залагаат за вистинска мултиполарност, истакна Лавров, како и за чесна меѓудржавна комуникација. И покрај различните политички системи, вредности и независни надворешни политики, ние работиме заедно ефикасно во различни области. Затоа, без претерување, БРИКС може да се нарече кооперативна мрежа која ги надмина традиционалните линии север-југ и запад-исток.

Со создавање култура на дијалог заснована врз принципите на еднаквост, почит и разгледување, како и објективни фактори како што се територијата, населението и економските перформанси, БРИКС веќе има способност да влијае на глобалната агенда – и продолжува да добива на интензитет.

Како примери, Лавров ја наведува стратегијата за економско партнерство до 2025 година; функционалната платформа за истражување на енергијата на БРИКС започна на руската иницијатива; центарот за истражување и развој на вакцини БРИКС; иницијативи против корупција и за поголема трговија; инвестиции и соработка во областа на синџирите на снабдување; и, конечно, стратегијата на БРИКС за безбедност на храната.

Сепак, според Лавров, безусловните приоритети вклучуваат развој на соработка во областа на финансиските институции, на пример, во текот на зајакнувањето на новата развојна банка и договорот за создавање на организација која управува со резервен фонд на државите од БРИКС. Овие и други теми за платните трансакции и зајакнувањето на националните валути би биле во фокусот на самитот на БРИКС во Јоханесбург.

Целите на БРИКС за утре

Плановите на државите од БРИКС се амбициозни и глобални. Сепак, Лавров предупреди на недоразбирање на нивните цели. Затоа што тие немаат за цел да станат “нов колективен хегемон”. Наместо тоа, БРИКС се стремат да понудат “интегративни решенија” врз основа на колективен пристап:

“Членовите на Групата-пет отсекогаш се залагале за создавање услови за развој на сите држави, што ја исклучува логиката на блокот од Студената војна и геополитичките нулта сума игри.”

Во оваа смисла, ние постојано работиме на проширување на односите на здружението со државите на светското мнозинство. Осврнувајќи се на вториот самит Русија-Африка на 27 и 28 јули 2023 година во Санкт Петербург, тие се подготвени да придонесат за економски раст и зајакнување на безбедноста во Африка, особено во областите на храна и енергија.

Во овој контекст, според Лавров, сосема е природно што БРИКС има многу истомисленици ширум светот и се гледа како позитивна сила”, што може да ја зајакне солидарноста на државите од глобалниот Југ и Исток и да стане еден од столбовите на новиот, поправеден полицентричен светски поредок.”