SolunFM

Москва : Државите од западот не се добредојдени во државите од БРИКС

Може да се вклучат само држави кои не воведуваат санкции за членките на групата, изјави рускиот заменик министер за надворешни работи Сергеј Рјабков. Затоа западните држави кои ја следат таквата политика немаат шанси да се приклучат на БРИКС.

Рускиот заменик министер за надворешни работи Сергеј Рјабков

Западните држави немаат шанси да се приклучат на БРИКС сè додека водат непријателска политика кон било која од нејзините членки, изјави во петокот рускиот заменик-министер за надворешни работи Сергеј Рјабков.

На една прес-конференција по самитот на БРИКС во Јоханесбург, Јужна Африка, Рјабков потсети дека еден од најважните услови за приклучување кон групата е „да не се воведуваат незаконски санкции кон било која од членките на асоцијацијата“.

Тој посочи дека сите шест држави кои беа поканети на состанокот да се приклучат на БРИКС – Аргентина, Египет, Етиопија, Персија, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати(ОАЕ) –, целосно го исполнуваат овој услов.

Во меѓувреме, западните држави „заземаат токму спротивен курс, така што нема шанси да биде поканет било кој од оваа група не само да се приклучи на БРИКС, туку дури и да учествува во нивните настани“, рече Рјабков, ветувајќи дека ќе остане на таа линија.

Сепак, тој нема целосно да ја затвори вратата за членство во БРИКС за западните држави. Ако една земја што го поддржа режимот на санкции „излезе од линијата и покрај острата дисциплина во западниот табор“ и ја напушти оваа политика, нејзината апликација за членство може да биде процесуирана, рече заменик министерот.

Западните држави воведоа строги економски санкции за членката на БРИКС Русија поради конфликтот во Украина. Москва постојано ги осудува овие санкции, нарекувајќи ги „незаконски“. Дополнително, во 2021 година Европската Унија(ЕУ) воведе ограничувања на Кина – уште една членка на БРИКС – и санкционираше неколку функционери поради наводни прекршувања на човековите права што Пекинг постојано ги негираше.

Во меѓувреме Рјабков исто така предупреди дека САД вршат притисок врз другите држави да спречат промени во глобалниот пејзаж по состанокот на БРИКС и невиденото проширување на групата. „Процесот на слабеење на улогата на колективниот Запад во светските работи е неповратен“, нагласи Рјабков.

Тој додаде дека е сигурен дека руските партнери се доволно паметни за да видат што навистина се обидува Западот да направи и да се спротивстават на неговиот притисок.

Повеќе на тема – БРИКС пушта нова светска пара.