SolunFM

Мумиа Абу Џамал

Среќен роденден Мумиа Абу Џамал.

Мумиа Абу Џамал е политички затвореник во САД од 1981 година.

Мумиа Абу Џамал е афроамерикански журналист, кој од 1981 година е интерниран во Пенсилванија САД за подметнато убиство. Како млад бил ко-основач на Black Panther Party во Филаделфија и подоцна таму бил радио журналист како претседавач на афроамериканското новинарско здружение. Тој е посветен на теми како црнец PoC самопотврдување, смртоносно полициско насилство, историско и сегашно ропство во затворската индустрија, смртна казна, колонијализам, екологија и отпор.

Интернационално солидарно движење го поддржува Мумиа во тоа да се отвори тоест да се најде неговото дело повторно пред суд против кое политичкиот систем на САД се шупи оти знаат дека ако неговото дело и скриените докази против него се најдат повторно пред суд тој ќе биде ослободен.

На 69-иот роденден на Мумиа ќе прочитаме неколку текстови од неговата нова антологија ќе ги претставиме најновите информации, исто така ќе направиме предлози за актуелната кампања “Free Mumia – Free Them All!”.

Понеделник, 24. април 2023

Syndikat – 19:30

Emserstr. 131, 12051 Berlin

U7/S-Neukölln

Информација : das-mumia-hoerbuch.de