SolunFM

На курс за проширување : БРИКС

На курс за проширување : БРИКС одлучува за критериумите и механизмот за прием на нови членки

Најмалку 22 држави чекаат на ред за да се приклучат на петчлената алијанса на незападните економски гиганти БРИКС. Според пишувањата на медиумите, основачките членови на состанокот на врвот во Јоханесбург се договориле и се усогласиле критериумите и механизмот за прием на нови членки.

Симбол на БРИКС на местото на состанокот во Јоханесбург ( 22.09.2023 )

Државите од БРИКС постигнаа договор за проширување на унијата, изјави министерката за надворешни работи на Јужна Африка Наледи Пандор за радио Убунту.

БРИКС-државите постигнаа договор за проширување на унијата, изјави министерот за надворешни работи на Јужна Африка Наледи Пандор за Радио Убунту.

„Ние се договоривме за прашањето за проширување, ние усвоивме документ кој <…> ги утврдува принципите и процесите за испитување на земјите кои сакаат да станат членки на БРИКС“, рече таа.

Денес БРИКС обединува пет држави. Други 22 држави ја изразија веќе нивната желба, да се приклучат на економскиот блок : Алжир, Аргентина, Бангладеш, Бахреин, Боливија, Куба, Египет, Етиопија, Хондурас, Индонезија, Иран, Казахстан, Кувајт, Мароко, Нигерија, Палестина, Саудиска Арабија, Сенегал, Тајланд, ОАЕ, Венецуела и Виетнам.

Во 2022 година, БРИКС најави дека сака да го зголеми бројот на државни членки со цел да ја направи организацијата поинклузивна. Во тоа време, 19 држави изразија интерес за приклучување.

Самитот на БРИКС се одржува во Јоханесбург од 22 до 24 август. На него учествуваат државните шефови и влади на Кина, Индија, Бразил и Јужна Африка. Русија ја претставува министерот за надворешни работи Сергеј Лавров.

Повеќе на тема –

Путин : Следниот самит на БРИКС ќе се одржи во Казан