SolunFM

Основачите на БРИКС се соочуваат со историска одлука

Проширувањето на бројот на членови и стремежот за финансиска независност од Западот се два важни предизвици за кои треба да се разговара на самитот во Јоханесбург.

Архива слика: Самит НА БРИКС Во Ксиамен во југоисточната кинеска провинција Фуџијан на 5 септември 2017 година

Од Дмитриј Тренин

Групата БРИКС никогаш не привлече толку голем интерес ширум светот како во пресрет на 15-тиот самит на шефови на држави и Влади во Јоханесбург оваа недела.

Ова покажува дека важноста на блокот порасна од првиот состанок на ниво на министер за економија на маргините на економскиот форум во Санкт Петербург во 2006 година и првиот вистински самит во Екатеринбург во 2009 година.

Според извештаите, околу 20 држави аплицираат за прием во петчлената организација, а списокот на држави што ќе бидат претставени на состанокот Во Јужна Африка е три пати подолг. Ова е знак на времето и укажува на две работи: желбата на многу незападни нации да имаат поголемо влијание врз обликувањето на светот и зголемениот отпор кон самопослужување на западната доминација во глобалната политика, бизнисот, финансиите и медиумите.

Сепак, тоа не значи дека БРИКС (акроним од Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) лесно ќе го преобликува светскиот поредок. Во пресрет на самитот во Јоханесбург, се појавија две теми како најголеми предизвици за понатамошниот развој на групата. Една од нив е проширувањето на членството. Голем број држави од целиот свет сè на вратата на БРИКС и се подготвени да влезат. Тука спаѓаат Египет, Алжир, Аргентина, Бангладеш, Белорусија, Демократска Република Конго, Куба, Етиопија, Индонезија, Иран, Казахстан, Мексико, Нигерија, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.

Големото проширување би било јасен знак дека се појавува алтернатива на системот на сојузи и партнерства предводени од САД. Сепак, се поставува прашањето дали таквото проширување веднаш ќе ја направи многу разновидната група БРИКС посилна или не.

Во рамките на самиот БРИКС, ставовите за проширувањето се „разминуваат„. Сепак, постои модел кој може да дојде во рака.

Друга незападна група со некои од истите држави-учеснички го совлада прашањето за проширување без разредување на ефективноста. Тоа е Шангајската организација за соработка (ШКО), која првично ги вклучуваше Русија, Кина и три држави од централна Азија. Со текот на времето, ШОС најде формула за категориите држави-учеснички и критериуми, како и процедури за прием на нови полноправни членови. Организацијата успеа да го прошири своето полноправно членство во Индија и Пакистан, Узбекистан и Персија, а голем број други држави ќе се приклучат. Доколку пристапот НА ШОС биде усвоен од БРИКС, овој модел би можел да биде решение.

Другиот предизвик за блокот е да развие нови финансиски инструменти за намалување на зависноста на Незападните економии од доларот. Употребата на валутата во Вашингтон како оружје во хибридната војна против Русија и истовремената манипулација со трговијата и технологијата против Кина го направија ова прашање итно. Западните ограничувања ги попречија активностите на новата банка за развој на БРИКС. Беше побарано групата да создаде заедничка валута со цел да го скрши монополот на доларот во светските финансии. Сепак, очигледно е дека создавањето резервна валута за пет многу различни економии, од кои Кина учествува со две третини од вкупниот номинален БДП на групата, ќе го наруши ревносно чуваниот принцип на национален суверенитет. Првичната цел за постигнување финансиска независност нема да биде постигната.

Попрактичен начин би бил да се подобри моментално зголемената практикана користење на националните валути во трговијата помеѓу државите од БРИКС. Јуанот и рубљата сочинуваат повеќе од половина од кинеско-рускиот трговски промет; Русија ја прифаќа рупијата за нафтата што ја снабдува во Индија; Бразил тргува со Кина во јуани и така натаму. Иако овие трансакции имаат предност да бидат ослободени од мешање од трети земји, тие можат и предизвикуваат трошоци поради проблемите со конвертибилноста на некои валути, нивната ограничена употребливост надвор од државата издавач и нестабилноста на девизниот курс. Ова се проблемите кои треба да се решат. Додека валутата на БРИКС е уште далеку, би имало повеќе смисла да се работи на подобрување на меѓународниот систем за плаќање и порамнување во рамките на групата.

БРИКС често се споредува со Г7. Но, иако споредбата е оправдана на некој начин, двете групи се фундаментално различни во нивните цели, структура и развој. Г7 е политички, економски и идеолошки хомоген, додека БРИКС има голема разновидност во сите погледи; Г7 во суштина е предводен од Соединетите држави, при што другите поранешни големи сили несомнено го прифаќаат ова раководство, додека меѓу БРИКС, економската тежина на Кина не води до хегемонија на Пекинг.

Г7 е глобалистичка во смисла дека се обидува да ги проектира своите модели и морал на остатокот од светот, додека државите од БРИКС се занимаваат исклучиво со нивниот национален суверенитет. Во исто време, Г7 е јасно ексклузивен, Западот стои јасно над другите, додека БРИКС е токму спротивното: Тие вклучуваат разновидност на различни цивилизации и култури.

Улогата на Г7 е да го зачува стариот поредок во кој доминира Западот; целта на членовите НА БРИКС е да изградат елементи на нов, поразновиден и избалансиран светски поредок – прво меѓу себе, а потоа и со цел дополнително да влијаат на развојот на меѓународниот поредок. БРИКС не е обид да се создаде алијанса со нулта сума. Тие се јадрото на она што може да се нарече светско мнозинство, кое е насочено кон развој, а не кон доминација. Патот до таму ќе биде тежок и не без отпор, но со поставување на повеќе парчиња загатки, на крајот ќе се појави основата на поотворен и инклузивен светски поредок.

Преведено од англиски.

Дмитриј Тренин е професор на Вишата економска школа и постар во истражувачката група на Институтот за Глобална економија и Меѓународни односи. Тој е исто така член на Рускиот Совет за Меѓународни односи.