SolunFM

По скандалот со СС во Канада: Зеленски го дава името на нацистички колаборатор на една воена единица

Пет дена по навивањето на ветеранот на СС во канадскиот парламент, украинскиот претседател му дава на военото здружение името на нацистичкиот соработник Евгениј Коновалец – основачот на ОУН и претходник на Степан Бандера.

Архивска слика: Евгениј Коновалец, снимка од 1918 година.

Од Дмитриј Петровски

Владимир Зеленски го даде името nа Евгениј Коновалец на 131-от посебен извидувачки баталјон на копнените трупи.

Во случај некој да заборавил, Евгениј Коновалец беше заповедник на Царската и Кралската Армија, подоцна шеф на украинската воена организација и организацијата на украинските националисти (ОУН). На оваа позиција, според Советската разузнавачка служба, тој двапати се сретнал со Хитлер. Во 1934 година, персоналот на ОУН бил префрлен во Берлин, а по „Аншлусот„/приклучувањето на Австрија, на поранешниот заповедник му беше даден цел замок во близина на Виена за обука на борци. Единствената причина зошто тој не стана толку “познат” за време на Втората Светска Војна како, на пример, СС дивизијата “Галиција”, беше исклучиво тоа што тој не преживеа дотогаш: Во 1938 година, офицерот на НКВД, павел Судоплатов, му даде кутија чоколади со бомба во Ротердам. Сево ова се добро познати факти.

Во последниве денови, почестите на нацистите очигледно се зголемија, и тука, се разбира, прашањата првенствено се упатени до Владимир Зеленски. Џастин Трудо веќе се извини за чест на ветеранот на СС во Канада, а претседателот на парламентот поднесе оставка. Меѓу другото, тие се извинија пред Зеленски – на крајот на краиштата, тој е Евреин, а неговиот дедо се бореше против нацистите. Но, на таа несреќна вечер Јарослав Хунка беше јасно претставен како”човек кој се бореше за независност на Украина во Втората Светска Војна”.

Мислам дека може да се замисли дека Канаѓаните не знаеја што се случило на другата страна на земјината топка пред повеќе од осумдесет години, но беше невозможно Владимир Зеленски да не знае. Тој веројатно не можеше да разбере кој се борел “за независност на Украина” во тие години, бидејќи буквално истите луѓе пукале во неговиот дедо Семјон Зеленски. И тој можеше барем да се воздржи од аплаузот, а можеби дури и да рече: “Извинете, господа, што правите таму?”

И на ист начин, тој веројатно не можеше да не знае кој е Коновалец, со кого соработувал и по што е познат. Во овој поглед, немам прашања за оние Украинци чија добра волја претседателот ја промовира со сите овие чекори. Тие го избраа својот пат, и ако ѓаволот треба да биде лично против Русите, тие ќе застанат на страната на ѓаволот. Но, дали граѓанинот Владимир Александрович Зеленски разбира дека тој постојано прави предавство, и навистина двојно предавство: Прво, како Евреин, второ, како внук на ветеран од Големата Татковинска Војна? Најстрашно е што мислам дека разбира – но не може повеќе да запре.

Превод од руски.

Дмитриј Петровски, роден во 1983 година, е руски романсиер, сценарист и публицист. Студирал германска филологија во Санкт Петербург и Берлин, каде што живеел од 2002 година. Во 2018 година, тој се врати во Русија. Работел Во весниците Рускаја Германија и Руски Берлин, како и програмски директор на радио станица на руски јазик во Берлин и е колумнист во ΡΤ и Life.ru.

Повеќе на тема – Во чест на украинскиот ветеран на СС: Белорусија бара извинување од Канада


Tags: