SolunFM

Полска воведува гранични контроли со Словачка

Во борбата против илегалната миграција, владата во Варшава воведува гранични контроли на полската граница со Словачка. Во исто време, полскиот премиер остро реагира на барањето на германскиот канцелар за подобро управување со приливот на мигранти.

Архивска слика: Германскиот канцелар Олаф Шолц примен од полскиот премиер Матеуш Моравјецки (12 декември 2021 година).

Полската влада нареди да се проверуваат возилата од Словачка со цел да се запре “имиграцијата на илегалните имигранти” преку „Балканот„. Полскиот премиер Матеуш Моравјецки на настапот во кампањата рече дека му наложил на Министерството за внатрешни работи да врши увид во “минибуси, комбиња, автомобили и автобуси осомничени за превоз на мигранти”. Бидејќи двете држави на Европската Унијаприпаѓаат на шенген зоната, таму обично нема гранични контроли. Границата меѓу двете држави е долга околу 540 километри.

На истиот митинг, Моравјецки вети дека нема да толерира Полска да стане “нова лампедуза” доколку владејачката Партија за право и правда (ПиС) остане на власт. Новиот полски парламент ќе биде избран на 15 октомври.

Познато е дека италијанскиот остров Лампедуза е важна посета за барателите на азил кои сакаат да го преминат Средоземното Море. Полските власти го нарекоа симбол на миграциската криза во Европската Унија. “Лампедуза е иднината на Полска кога граѓанската платформа ќе дојде на власт”, рече Моравјецки, мислејќи на најголемата опозициска партија Во Полска.

Минатата недела сојузниот канцелар Олаф Шолц се изјасни за посилни мерки на надворешните граници на Европската Унија и повика на појаснување за можните неправилности во издавањето визи од страна На Полска. Мора да биде такво што “кој ќе пристигне во Полска е регистриран таму и таму прави постапка за азил”. “Не сакам луѓето само да мавтаат од Полска и потоа ќе биде разговарано за нашата политика за азил”, објасни Шолц. Тој додаде дека, во зависност од ситуацијата, “можеби ќе треба да се преземат дополнителни мерки на границите, на пример на оваа”.

Полскиот премиер потоа се спротивстави дека Шолц треба да се информира за ситуацијата и да престане да “се меша во работите на Полска”. “Погледнете дали имате густи граници со Австрија и во други насоки”, одговори Моравиецки, обраќајќи му се на Шолц.

Повеќе на тема – Европска Унија