SolunFM

Поранешниот претседател Медведев: продолжете со специјалната операција во Украина додека не се постигнат целите

Киев треба да добие заслужена казна за своите долгогодишни злосторства против цивилното население во Донбас, пишува Дмитриј Медведев на Телеграм. Затоа, Русија мора да ја продолжи воената операција во Украина “до конечната победа”.

Дмитриј Медведев, заменик-претседател на рускиот Совет за безбедност, на 14 јули 2023 година

Според неодамнешниот извештај, меѓународната истражна комисија за Украина формирана од Советот за човекови права на Обединетите Нации во Март 2022 година не најде докази дека активностите на руската војска во Украина треба да се класифицираат како геноцид. Во врска со ова, претседателот на комисијата Eрик Мосе во понеделникот истакна на прес-конференција во Киев дека “во моментов нема доволно докази што би биле доволни за квалификација во смисла на Конвенцијата за геноцид”. Тој исто така, изјави дека прашањето за можен геноцид дополнително ќе го испита комисијата. Дмитриј Медведев, заменик-претседател на Советот за безбедност на Руската Федерација, реагираше на ова со објава на Телеграм:

“Ако членовите на оваа комисија навистина сакаат да разоткријат геноцид и воени злосторства во Украина, тогаш тие треба да престанат да се однесуваат како слепи кртови.”

Членовите на комисијата треба само да погледнат уште еднаш подобро и поточно, нагласува Медведев, осврнувајќи се на”криминалниот режим во Киев”. Овој “безмилосно го удави цивилното население во Донбас во крв осум години, додека Русија не ја започна својата специјална воена операција”. Геноцид значи такви дела извршени со намера целосно да се уништи национална, етничка, расна или верска група како таква, продолжува Медведев, повикувајќи се токму на оваа Конвенција на ОН за спречување и казнување на геноцид. Токму тоа го прави режимот на Киев од 2014 година, појаснува тој.

Според канцеларијата на Високиот комесар за човекови права на ОН, повеќе од 3.000 цивили загинале за време на вооружениот конфликт во Донбас [од 2014 година]. Осум години, жените, децата и постарите лица беа подложени на масовно гранатирање и многумина беа убиени. Намерата на режимот во Киев да ги убие жителите на Донбас и на тој начин да изврши воени злосторства е очигледна, пишува заменикот на Путин во рускиот Совет за безбедност.

“За да не се сфати ова, туку и да се обиде да најде докази дека геноцидот наводно потекнува од Русија, мора човекот целосно да ја изгубил совеста.”

Според Конвенцијата на ОН, луѓето кои вршат геноцид треба да бидат казнети – и режимот на Киев ќе добие заслужена казна за своите злосторства. Медведев истакна дека:

“Токму затоа специјалната воена операција мора да продолжи додека не се постигнат целосно нејзините цели. До конечната победа над оние кои го малтретираа и уништуваа сопствениот народ цели осум години.”