SolunFM

Раководителката на деловниот совет на БРИКС: Де-доларизацијата е корисна за Африка

Претседателката на деловниот совет на БРИКС Бузи Мабуца изјави дека американската економска политика поттикнала многу земји да бараат алтернативи за доларот. Големите пазари во развој веќе почнаа да ја укинуваат американската валута, изјави Мабуца.

Симбол слика.

Американската економска политика поттикна многу Африкански држави да бараат алтернативи за доларот, рече во средата претседателката на деловниот совет на БРИКС, Бузи Мабуца. Таа додаде дека Африка како целина ќе има корист од повеќе трговија со национални валути. Економистката објасни на маргините на самитот на БРИКС во Јоханесбург:

“Луѓето ја гледаат негативната страна [на санкциите], имено влијанието што го имаат врз користењето на доларот. Нашите држави, особено големите економии, веќе започнаа да тргуваат со сопствени валути. Ова е важен пример за нас како африкански континент, бидејќи имаме онолку валути колку и држави.”

Според Мабуца, Африка ќе има корист од оддалечувањето од доларот кон алтернативни механизми за плаќање во меѓусебната трговија.

“Ова ќе ни овозможи да ги намалиме трошоците за тргување со [други] валути. Во моментов тргуваме со валути за трговија со производи. Би сакала да видам како ќе тргуваме само со производи и ќе ги подмируваме сметките едни со други”, објасни таа.

Мабуца, исто така, ја истакна улогата на новата банка за развој на БРИКС (НДБ), особено во финансирањето на инфраструктурните проекти во Африка. На континентот му се потребни железници, електрани и други објекти за развој на африканската континентална зона за слободна трговија. Улогата на НДБ во овие проекти ќе биде одлучувачка, заклучи таа.

Повеќе на тема – БРИКС: Деколонизација на економиите и развој на коридори на Глобалниот југ