SolunFM

Русија изрече голема парична казна за Гугл за произволно блокирање на Јутјуб

Во текот на изминатите две години, Јутјуб блокираше и избриша бројни видео канали на руски граѓани и медиуми кои изразија гледна точка што отстапува од Западниот мејнстрим, на пример за украинската криза или прашањето за корона. Сега рускиот антимонополски орган затоа постави парична казна против интернет гигантот.

Симбол слика

Рускиот Федерален орган за монополи (ФАС) изрече парична казна од две милијарди рубљи (околу 34,9 милиони долари) на Гугл за злоупотреба на доминантната позиција на својата видео платформа Јутјуб за блокирање сметки, соопшти органот.

Во февруари, ФАС го прогласи Гугл за виновен за кршење на руските антимонополски закони, бидејќи правилата што ги применува Јутјуб не беа транспарентни. Во тоа време, имаше закана за парична казна, но сѐ уште не беше конкретно одредена. Бидејќи Гугл се уште не ги активирал каналите на руските корисници, вклучително и реномирани медиумски компании, кои се произволно блокирани од руска гледна точка, казната сега е изречена. Гугл сега има два месеци време да ја плати казната. Ако американската група не го почитува ова, постои закана од мерки за спроведување до исклучување на Гугл и Јутјуб во Русија.

Повеќе на тема – Дијалектика