SolunFM

САД загрижени за “големиот српски воен марш на границата со Косово”

Според САД, Србија спроведува “голем” воен марш на границата со Косово и Метохија. Директорот за комуникации на Советот за национална безбедност на САД, Џон Кирби, изјави: “Ја повикуваме Србија да ги повлече трупите од границата.”

Симболична слика: Питомците на Српската воена академија се подготвуваат за церемонијата на дипломирање на 143-то и 144-то одделение на академијата пред зградата на Националното собрание во Белград на 9 септември 2023 година.

Според американската влада, таа го следи “големиот” српски воен марш на границата со Косово и Метохија. Ова вклучува” невидено” распоредување артилерија и тенкови, рече директорот за комуникации на Советот за национална безбедност, Џон Кирби, вчера во Вашингтон. Тој додаде:

“Ја повикуваме Србија да ги повлече овие трупи од границата.”

Американската влада е загрижена за ситуацијата и ја следи околу една недела, рече Кирби. Тој ја опиша српската воена операција на границата како”дестабилизирачка”. Тој во моментов не можеше да даде никаква изјава за намерата на настаните. Тие, исто така, ги повикуваат Србите да ги повлечат војниците преку дипломатски канали.

Минатата недела српска командосна група од 30 припадници зазеде позиција во селото Бањска во близина на Митровица и водеше битки со косовската полиција. Загинаа тројца српски напаѓачи и еден косовски полицаец.

Денес, политичарот И бизнисмен Од Косовските Срби Милан Радоичиќ ја презеде одговорноста за рацијата. Тој во изјавата пишуваше која неговиот адвокат во саботата во Белград ја читаше за печатот:

“Решив да го направам ова бидејќи сите методи на отпор што се користат досега не го подобрија животот на Србите [на Косово и Метохија].”

Не е познато каде моментално престојува Радоичиќ. Косово е окупирано од околу 5.000 војници на НАТО од 1999 година, Кога Западниот блок водеше воздушна војна против Србија во име на албанските терористи кои бараат суверенитет над историската српска провинција.

Косово ја прогласи својата независност во 2008 година, која Србија, како Русија и околу половина од сите држави на Обединетите Нации, не ја признава.

Повеќе на тема – Ескалација во Косово: Како Приштина сака да го присили своето признавање од Белград