SolunFM

Ширење лажни информации: Судот ја осуди Овсјаникова на 8,5 години затвор

Судот во Москва ја осуди поранешната уредничка на ТВ Марина Овсјаникова на 8,5 години затвор за “ширење лажни информации” за руските вооружени сили. Според извештаите, таа моментално е во Франција.

Поранешната уредничка на ТВ Марина Овсјаникова

Окружниот суд Басмани во Москва ја осуди поранешната уредничка на ТВ Марина Овсјаникова, која работеше за каналот Перви Канал пред почетокот на војната, на 8,5 години затвор за “ширење лажни информации” за руските вооружени сили. Пресудата беше донесена во отсуство, бидејќи Овсјаникова избега од Русија.

Основата на кривичното дело беше нејзиниот индивидуален протест во Москва во јули 2022 година. Таа држеше постер во кој го критикуваше наводното убиство на украински деца. Според судството, таа објавила фотографии и видеа од нејзиниот протест во јавен гласник. Постерот содржеше “намерно лажни информации за дејствијата на воениот персонал на руските вооружени сили”. Обвинителството побара 9,5 години затвор за неа.

Овсјаникова се најде на насловните страници откако протестираше против конфликтот во Украина во Март 2022 година. Таа се прикраде пред камерата за време на вечерните вести и извика “Запрете ја војната. Не за војна.”Неколку секунди подоцна, преносот беше прекинат.

После тоа, таа се откажа и работеше како хонорарен дописник за „Ди Велт„. Подоцна, 45-годишната накратко се врати во Москва. Таму таа беше казнета двапати за “дискредитација” на руската армија. Таа е во домашен притвор од август 2022 година. Во октомври, Овсјаникова информираше дека се смета себеси за невина и избега. Министерството за внатрешни работи ја стави на листата на барани лица. Нејзиниот адвокат подоцна објасни дека ја напуштила Русија и сега престојувала во некоја Европска држава.

Повеќе на тема – Русија