SolunFM

Шојгу: Киев загуби повеќе од 90.000 војници во офанзивата

Руската армија методично ги исполнува задачите што и се доделени во рамките на специјалната воена операција во Украина и ја обезбедува безбедноста на цивилното население, известува министерот за одбрана Сергеј Шојгу.

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу

“Киев загуби повеќе од 90.000 убиени и ранети војници, околу шестотини тенкови и речиси 1.900 оклопни возила од различни класи. Во исто време, не беа постигнати тактички значајни успеси на бојното поле.”

Според министерот, Западот се обидува да ја искористи Украина како потрошен материјал за за и нанесе “стратешки пораз” на Русија.

“Занемарувајќи го легитимното право на Русија да ја обезбеди својата безбедност, Белата куќа упорно го турка проширувањето на блокот на НАТО контролиран од него на исток. Овие агресивни чекори нè принудија да превземеме контрамерки. Како одговор, Западот отворено го презеде текот на нанесување стратешки пораз на Русија во хибридната војна водена против нас.”

Воедно, Шојгу посочува дека Москва сè уште е подготвена за разговори за решавање на украинската криза по конфликтот и за натамошен соживот со Западот. Министерот потсетува дека за да се создаде праведен и мултиполарен светски поредок, неопходно е да се обединат напорите на сите заинтересирани држави.

Гробишта во Лавов.

Повеќе на тема – Украина и Русија