SolunFM

Што западот не разбира за БРИКС

Главната цел на блокот БРИКС е да најде начини за развој без да биде покровител на суперсилите. Не станува збор за или-или одлука, туку за создавање мултиполарна средина што се спротивставува на моменталната доминација на Западот.

Од Тимор Фоменко

Западните експерти тврдат дека држави од БРИКС се “изложени на ризик да станат Вазали на Кина” и тврдат дека другите членови на групата (Бразил, Русија, Индија и Јужна Африка) сеопфатно доминира Пекинг во однос на нивната економска моќ и влијание.

Според една неодамнешна статија на Фајненшл Тајмс, ова го направи БРИКС полномошник за сопственото ривалство на Кина со САД, при што Пекинг ги вовлекува своите партнери во конфронтацијата. Авторот ја опишува групата на многу снисходлив начин, тврдејќи дека се заснова на малку повеќе од “незадоволство” и “пркосна реторика” против “богатиот свет”.

Во такви коментари, БРИКС и нивните цели не се разбрани. Обвинувајќи jа Кина дека се обидува да наметне усогласување на земјите кои се уште бараат неутрални или поволни односи sо Западот ја промашува поентата. БРИКС се развива во форум за развојни интереси на државите од Глобалниот југ.

Ова нема никаква врска со идеолошка или воена ориентација, туку со фактот дека овие држави можат да обезбедат политички простор за унапредување на сопствениот развој преку создавање мултиполарна средина и заобиколување на ограничувањата на Западниот модел. Последниот го искористува растот на држави врз основа на ексклузивен сет на идеолошки и стратешки услови.

За да се разбере ова, неопходно е да се знае дека развојот на една држава не оди во права линија. Лесно е да се повика на десничарскиот мит дека “социјализмот пропадна” и дека одредени држави на Глобалниот југ носат единствена одговорност за сопствената сиромаштија или поплаки. Сепак, тоа е покомплицирано од тоа. За да може една компанија да биде успешна, потребен ви е капитал и пазари, а капиталот и пазарите, се разбира, постојат само таму каде што веќе постојат. Во текот на изминатите 400 години, во дистрибуцијата на глобалниот капитал и пазари доминираше ексклузивна група држави (Запад), кои ја стекнаа својата позиција преку насилство и експлоатација, а потоа обезбедија пристап до нивното богатство под услови поволни за нив.

Ова значи дека државите од Глобалниот југ можат да се развиваат само доколку се потчинат на политичкиот поредок и правилата на Западот насочени против нив со цел да го задржат утврдениот капитал и богатство на истото место. Сега, иако има некои држави кои успешно го направија преминот од сиромаштија во богатство, како што е Јужна Кореја, но тоа се случи само со потчинување на Соединетите држави, со што се жртвува нивниот национален суверенитет и стратешка автономија. Од друга страна, нациите што се бунтуваат против Западниот поредок, особено поголемите, како што е Персија, насилно го блокираат патот кон нивниот развој, бидејќи се лишени од капиталот и извозните пазари што ги нуди Западот.

Затоа, можностите за развој на државите од Глобалниот југ традиционално се блокирани од доминацијата на Западот над глобалниот финансиски систем. Но, светот сега се менува. САД направија стратешка грешка да ја вклучат Кина во светската економија, верувајќи дека слободната пазарна економија ќе иницира идеолошка промена на државата според условите на Америка, но тоа не беше случајот. Сега Кина е во пораст, што создаде политички простор за државите од Глобалниот југ да го воспостават својот економски развој надвор од балонот во кој доминира Западот. Ова беше главната движечка сила за проекти како што се иницијативата Појас и пат (БРИ). Се разбира, САД сега реагираа на оваа промена во глобалните струи обидувајќи се да го потиснат подемот на Кина, со што ќе покажат што доаѓа во секоја држава во развој кога се обидува да се развие по свои услови.

Во оваа нова геополитичка средина, стратешката важност на БРИКС се зголеми првенствено затоа што тие претставуваат клуб за државите од Глобалниот југ, кој соработува во обликувањето на економијата на иднината надвор од доминацијата на Западот. Не е, како што погрешно прикажува Фајненшл Тајмс, “Блок предводен од Кина” токму затоа што се заснова на традицијата на немешање. Дури и ако Фајненшл Тајмс се обидува да тврди дека потрагата по посилни трговски односи во Бразил е контрадикција или укажува на споровите на Индија со Кина, ова е погрешно.

БРИКС не се однесува на или-или-одлука, туку на создавање мултиполарна средина што се спротивставува на моменталната доминација на Западот. Затоа, самата Кина дури и не е навистина против односите со Западот, туку особено против обидот на САД да ги поткопаат. Додека организациите како НАТО се сојузи со нула сума кои ги надополнуваат стратешките цели на Соединетите држави и на тој начин извршуваат идеолошка мисија, БРИКС се попрагматични и попрактични. Затоа, многу држави аплицираа за членство бидејќи тие се алтернатива на овие институции во кои доминира Западот.

Преведено од англиски