SolunFM

Судот во Русија изрече парична казна од четири милијарди рубљи на Гугл

Рускиот суд изрече уште една парична казна од четири милијарди рубљи на Гугл за неплаќање на претходна парична казна. Американската компанија претходно беше казнета за монополизам.

Архивска слика: логото на Google

На американско-американската технолошка компанија Гугл е изречена уште една парична казна во Русија, бидејќи претходната парична казна не била платена. Американскиот интернет гигант сега треба да плати повеќе од четири милијарди рубли (над 43 милиони евра) покрај рускиот државен буџет, информира Федералната антимонополска служба (ФАС). Во соопштението буквално се наведува:

Окружниот суд на областа Пресненски во Москва одлучи против Гугл ДОО да изрече парична казна во двојно поголем износ од неплатениот износ.”

Во февруари 2022 Година, Федералната антимонополска служба дојде до заклучок дека веб-страницата за видео хостинг Јутјуб, која припаѓа на Гугл, користи непроѕирни, пристрасни и непредвидливи правила за блокирање сметки и содржина. Органот ја прогласи компанијата за виновна за злоупотреба на својата доминантна позиција во процесот, и затоа изрече парична казна од повеќе од две милијарди рубљи.

Гугл потоа се обиде да поднесе жалба против оваа одлука. Релевантниот апелационен арбитражен суд ја потврди позицијата на рускиот орган.

Десетици руски медиуми се пожалија на блокирање на нивните канали на Јутјуб по почетокот на специјалната руска воена операција во Украина. Во март 2022 година, рускиот Орган за надзор и цензура за масовни медиуми Роскомнадзор објави 54 вакви случаи, кои ги зафатија и РИА Новости, Спутник, Канал Еден, Русија 1, НТВ и РБЦ, меѓу другите. Многумина од нив поднесоа тужба против блокирањето на Гугл на суд во тоа време.

Повеќе на тема – Русија изрече голема парична казна за Гугл за произволно блокирање на Јутјуб