SolunFM

Украинска пензионерка затворена за “лајкови” на социјалните мрежи

Во Украина, една постара жена беше осудена за допаѓање и споделување содржина на социјален медиум. Покрај затворската казна, и беше изречена и заплена на нејзиниот паметен телефон и лаптоп и парична казна.

Симболична слика.

Според судските документи, една обвинета, чиј идентитет не бил откриен, “лајкала” три објави на веб-страницата Однокласници. Платформата е популарна во Русија и другите поранешни Советски републики, особено кај постарото население, но е забранета во Украина.

Предметните објави беа објава на социјалните мрежи, видео објавено од рускиот весник Комсомолскаја Правда, како и “текст и визуелен материјал што ги велича акциите на руските вооружени сили во Украина”. Жената исто така користела функција која автоматски ги објавувала сите објави што и се допаѓале од нејзината сметка така што тие биле видливи за нејзините 178 пријатели на социјалните мрежи, така судот.

За време на судењето, обвинетата даде целосна исповед и побара од судијата да не ја казнува особено строго. Таа исто така рече дека дејствувала “под влијание на политички емисии” и не разбирала дека извршила кривично дело.

Возраста на жената исто така не беше откриена од украинските судски органи. Судските документи само укажуваат дека станува збор за постаро лице кое нема криминално досие. Покрај изрекувањето казна затвор, судијата наредил и одземање на мобилниот телефон и „ноутбук„ на жената и побарал од неа плаќање на судските трошоци во износ од 18, 122 гривни (490 американски долари).

Санкциите против голем број руски веб-страници, како што е Однокласници, беа воведени од поранешниот украински претседател Пјотр Порошенко во 2017 година. Забраната ја продолжи актуелниот претседател Владимир Зеленски. Пред забраната, околу 24 милиони луѓе – повеќе од половина од населението во земјата – користеа руски веб-страници.

Во јануари 2022 година, околу еден месец пред почетокот на руската специјална операција, украинец маж беше казнет со 350 долари за повикување за соборување на владата во Киев. Тој беше обвинет за поткопување на националната безбедност.

Во текот на конфликтот со Русија, Киев презеде уште поголема контрола врз медиумите, интернетот и политиката со исклучително рестриктивни закони. Во декември 2022 година беше усвоен закон за медиуми, кој Меѓународната асоцијација на новинари го нарече “системски проблеми за демократијата”.

Повеќе на тема – Цензирана и забранета вистина