SolunFM

Во чест на украинскиот ветеран на СС: Белорусија бара извинување од Канада

По Полска и разни Еврејски организации, Белоруското Министерство за надворешни работи, исто така, побара извинување од Канада во понеделникот за чест на украинскиот платеник кој се бореше во Вафен-СС во Втората Светска Војна.

Симболична слика.

Белорусија побара официјално извинување од Канада за оддавање почит на украинскиот ветеран на хитлеритскиот германски Вафен-СС во канадскиот парламент. Официјалниот Минск смета дека е малку веројатно дека експлицитното почитување на стариот нацист како “херој” е случајност, туку “квинтесенција” на долгогодишната политика на Канада.

Официјалното соопштение на Министерството за надворешни работи во Минск јасно покажува зошто државата не може сама да ја остави работата и има право на извинување:

“Белорусија, која го загуби секој трет граѓанин во Втората Светска Војна, е револтирана и длабоко навредена од снимките од почестувањето на ветеранот на СС-дивизијата “Галиција” во долниот дом на Канадскиот Парламент.”

98–годишниот Јарослав Хунка, кој беше почестен во пленарната сала во петокот – за време на посетата на украинскиот претседател Владимир Зеленски – и доби силен аплауз и овации од сите присутни, е поранешен платеник на 14-та СС-дивизија “Галиција”, која беше формирана од украински колаборатори за време на Втората Светска Војна.

Откако инцидентот предизвика бес кај Еврејските организации, канцеларијата на канадскиот премиер Џастин Трудо го обвини претседателот на парламентот Ентони Рота и изјави дека ништо не знаеле за минатото на Хунка. Од своја страна, Рота тврдеше дека дури “подоцна дознал за дополнителни информации што ме тераат да жалам за мојата одлука”. Рота го опиша стариот нацист како “украински и канадски херој” на состанокот во петокот.

Сепак, Минск верува дека “таквиот циничен став кон комеморацијата на илјадници невини жртви на нацизмот не е случаен, бидејќи организаторите на ова шоу сега се обидуваат да прикажат”.

“Тоа е еден вид квинтесенција на долгогодишната, конзистентна политика на властите на Канада и голем број држави од колективниот Запад да ги прикријат и сјаат нацистичките злосторства и намерно да ги одобрат обидите за препишување на историјата”, така Министерството за надворешни работи.

Белорусија изјави дека очекува “официјално извинување” од канадското раководство и ги повика меѓународните организации, здруженија и фондации во чест на жртвите од Втората Светска Војна да направат “соодветна правна и морална проценка” на инцидентот.

Повеќе на тема – Нацисти и расизам


Tags: