SolunFM

Tag: Деца бегалци

  • Здружение на бегалци од Егејска Македонија „Беломорци„ од Свети Николе

    Здружение на бегалци од Егејска Македонија „Беломорци„ од Свети Николе

    Панихида и свечена академија во Свети Николе за насилно прогонетите Македонци од Егејскиот дел на Македонија за време на граѓанската војна во Грција 1946-1949 година 27 септември 2023 година, Свети Николе, Македонија – Во организација на Здружението на бегалците од Егејска Македонија „Беломорци„ од Свети Николе, на 1 октомври 2023 година, недела, ќе се одржи…

  • Апел за заштита и санација на оштетените споменици на културата во градот Скопје.

    Апел за заштита и санација на оштетените споменици на културата во градот Скопје.

    Светскиот Македонски Конгрес (СМК) најостро го осудува натамошното оштетување и корнење на железните натписи со имињата на спомениците во центарот на Градот Скопје, најпрво по мостовите на уметноста и цивилизациите пред Археолошкиот музеј на Македонија и Јавното обвинителство на Македонија, а сега и на потегот помеѓу двата моста. СМК бара засилени мерки на претпазливост со…