SolunFM

Tag: Истанбул

  • Честитки за националниот празник на Турција

    Честитки за националниот празник на Турција

    30 август 2023 година, Истанбул, Турција – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) упатува искрени честитки до Турската нација по повод националниот празник – Денот на победата и Денот на Турските вооружени сили. Мустафа Кемал Ататурк На денешен ден, пред 101 години, Вооружените сили на Турција предводени од основачот на модерна Република Турција, Мустафа Кемал Ататурк, забележале…

  • 100 години од убиството на Енрико Телини

    100 години од убиството на Енрико Телини

    100 години од убиството на генералот Енрико Телини кој во своите извештаи пишуваше за постоењето на Македонците во Албанија. На 27 август 1923 година во близината на Јанина, заедно со неговата придружба, бил убиен Енрико Телини, италијански генерал, член на Меѓународната комисија за разграничување меѓу Албанија, Кралството на Србите, Хрватите и Словенците и Грција. Енрико…