SolunFM

Tag: Мали

  • Продолжува Големата игра во Африка – успешен воен удар во Габон, уште еден пораз за Франција

    Продолжува Големата игра во Африка – успешен воен удар во Габон, уште еден пораз за Франција

    Армијата на Габон, следејќи ги примерите на своите соседи, исто така го симна од власт претседателот , кој што е француски штитеник, како и целата влада. Али Бонго, претседателот на Габон, помина 14 години на оваа функција, но по неодамнешниот реизбор, тој беше уапсен од вооружените сили на земјата, беше уапсена и целата влада и…

  • Големата игра во Африка.

    Големата игра во Африка.

    Големата игра во Африка. Битката за Нигер – Алжир одби да дозволи француски воени авиони да го преминат нејзиниот воздушен простор за воена интервенција во Нигер, објави алжирскиот весник Ал-Хабр, повикувајќи се на свои извори. Алжир е клучот за Нигер. Алжир имаше клучна улога во воениот удар во Нигер– во Мали (граничи со Нигер) деновиве…