SolunFM

Европската комисија: Руските автомобили и паметни телефони смеат да бидат запленети

Многу лични работи не смеат да се увезуваат во ЕУ од Русија, дури и за туристички цели. Ова исто така вклучува возила и мобилни телефони, објави Европската комисија во соопштението.

Симболична слика.

Како што потврди Европската комисија оваа недела, на руските граѓани не им е дозволено да земаат многу лични работи со себе кога патуваат во ЕУ. Таквите стоки, почнувајќи од приватни возила и паметни телефони до сапун, па дури и тоалетна хартија, се санкционирани и затоа не можат да се донесат во државите на ЕУ, дури и привремено или за време на туристички патувања, соопшти Комисијата на ЕУ.

Најновите одговори на Комисијата на ЕУ на “често поставуваните прашања” објавени во петокот се однесуваат конкретно на руските автомобили. “Не е важно дали возилата се користат приватно или комерцијално”, се додека спаѓаат во категоријата санкционирана стока, се вели во соопштението од Брисел.

Забраната се однесува на “возила со руска регистарска табличка” и “регистрирани во Русија”, се вели во соопштението на комисијата, додавајќи дека времетраењето на можниот престој на возилото во ЕУ исто така “не е релевантно”. Појаснувањето дојде по серијата инциденти во кои германските царински органи од јули наваму запленија приватни руски автомобили при влез.

Москва тогаш го обвини Берлин за “крадење ” возила и ги предупреди своите граѓани да не носат сопствени автомобили во Германија. Германските власти ја оправдаа својата акција со Западните санкции, кои веќе беа наметнати на Русија од 2014 година и се продолжуваат повторно и повторно од февруари 2022 година по специјалната воена операција на Москва во Украина.

Појаснувањето на Комисијата на ЕУ во петокот оди уште подалеку, наведувајќи дека не само автомобилите, туку и широк спектар на други лични добра се погодени од овие санкции доколку доаѓаат од Русија. На прашањето дали на руските граѓани им е дозволено привремено да увезуваат лични добра и возила во ЕУ, дури и ако патуваат како туристи, одговорот во Брисел беше “не”, додавајќи дека се што е наведено во анекс XXI од регулативата на ЕУ за санкции против Русија е забрането.

Во анексот на кој е направена референца, наведени се повеќе од 180 категории на стоки, кои вклучуваат, покрај лични возила, паметни телефони и други телефони, камери, женска облека, разни видови чанти, чевли, сапун, парфем, па дури и тоалетна хартија.

Државите на НАТО и ЕУ ги воведоа првите санкции против Москва во 2014 година, кога, во пресрет на државниот удар во Киев Мајдан, мнозинството од населението на Крим гласаше да ја напушти Украина и да стане дел од Руската Федерација. Москва инсистираше на тоа дека ограничувањата за трговија и одземање на какви било средства и друг руски имот се нелегални, а второ дека е еднакво на кражба.

Повеќе на тема – Украинска пензионерка затворена за “лајкови” на социјалните мрежи