SolunFM

Руската служба за надворешно разузнавање: САД планираат да ги елиминираат “непријатните” африкански шефови на држави

Според информациите достапни за руската служба за надворешно разузнавање, Вашингтон треба да се врати на практиката на физичко елиминирање на африканските шефови на држави. Фокусот на ЦИА ќе биде на оние кои ги нарушуваат интересите на САД на африканскиот континент.

Поддржувачите на Националниот совет за одбрана на татковината го држат знамето на Нигер за време на концертот за поддршка на армијата во главниот град Нијамеј, снимка од 10 септември 2023 година.

Руската Служба за надворешно разузнавање (СВР) во официјалното соопштение за печатот објави дека американските разузнавачки служби се враќаат во практиката на елиминирање на “непријатните” африкански шефови на држави и влади. Според достапните информации, Вашингтон очигледно не е задоволен од ситуацијата во Нигер, каде преодната влада предводена од генералот Абдурахамане Чиани неодамна дојде на власт преку воен удар. Соединетите американски држави размислуваат како да го запрат развојот на Африка, што е опасно за Западот, во еден од центрите за моќ на мултиполарниот свет. Покрај тоа, фокусот е на преземање на француското наследство во стратешки важниот регион Сахел.

Според СВР, Вашингтон разгледува различни можности за таканаречено зајакнување на демократијата. Белата куќа смета дека употребата на Западноафриканската економска заедница (ЕКОВАС) во овој контекст е неразумна, бидејќи има блиски односи со Франција. Наместо тоа, физичката елиминација на лидерите на државниот удар, кои се поддржани од мнозинството од населението, се смета за поефикасен метод. Претставниците на американските разузнавачки служби треба директно да разговараат со своите партнери за потенцијалните извршители на можни атентати. Тие се потпираат на луѓе од непосредната околина на раководителот на преодните структури, по можност на оние кои добиле специјална обука во образовните институции на Министерството за одбрана на САД.

Фактот дека САД треба да користат такви “валкани методи” не е ништо ново, додава СВР понатаму. Разузнавачката служба потсетува дека Вашингтон работи на елиминирање на силните шефови на држави на африканскиот континент од 1960-тите. Меѓу другото, Централната разузнавачка агенција (ЦИА) беше вмешана во убиството на Патрис Лумумба во Конго, соборувањето на Френсис Н’крума во Гана и апсењето на Нелсон Мандела во Јужна Африка. Како потврда за бруталната и гнасна природа на активноста на разузнавачката служба, СВР ги наведе зборовите на американскиот претседател Линдон Џонсон, кој ја нарече ЦИА “проклета фирма на убијци”.

Како заклучок, СВР истакна дека со оглед на неочекуваното и крајно непријатно геополитичко будење на Африка, Вашингтон одлучи да се врати назад кон старите и докажани методи.

Повеќе на тема – Продолжува Големата игра во Африка – успешен воен удар во Габон, уште еден пораз за Франција