SolunFM

Иднината на Азија.

Иднината и припаѓа на Азија.

Листа со број на дипломци во категорија на Наука/ Технологија/ Инженери/ Математика.

Одличен индикатор во кој правец ќе се движи идниот технолошки и економски развој.

Во прилог ранг листа на универзитети – Кинеските се во прилично висока позиција во однос на Индиските, што кумулативно Кина ја прави неприкосновен лидер во образование на квалитетни кадри (просечно школување 14 години – тоа е факултетско или вишо ниво). Но образованието во Индија е на многу ниско ниво, како и квалитетот на кадарот.

Тоа што Иран е на списокот не треба да изненадува, Иран има огромни технолошки успеси во последно време како резултат на тоа.

Пред некое време имаше интересно истражување спроведено од западна организација. Ги прашуваа децата ширум светот што сакаат да бидат кога ќе пораснат.

На Запад, најголем дел сакаат да бидат блогери на YouTube и на Tik Tok, да го менуваат својот пол и така натаму.

Во Азија, децата сонуваат да бидат научници, инженери, да ја освојуваат вселената и така натаму.