SolunFM

Историски говор на Фидел Кастро

2-ри септември 1960 година Хавана, Куба. Во август истата година, на барање на САД, група министри за надворешни работи на неколку државиод Латинска Америка под диктат на Вашингтон потпишаа документ во кој се наведува дека Куба „претставува сериозна закана за безбедноста на Латинска Америка“.

Фидел Кастро 2-ри септември 1960 година Хавана, Куба.

Како одговор на овој срамен документ, повеќе од милион Кубанци излегоа на плоштадот Плаза де ла Револуција во Хавана за да му покажат на светот нивната целосна поддршка за револуционерната влада и Фидел Кастро. Овој настан и говорот на Фидел на овој ден влегоа во историјата како Прва декларација од Хавана:

“… Ќе го поставиме прашањето: дали нашиот народ верува дека Советскиот Сојуз или Народна Република Кина се виновни за револуцијата што ја извршивме овде? Кој е виновен што бевме принудени да ја направиме оваа револуција? Советски Сојуз, Народна Република Кина или Јенки империјализмот?

… Како ќе зборуваат за советско или кинеско мешање ако единственото влијание што го имавме овде секој ден, единствените книги што ги читавме, единствените филмови што ги гледавме, единствените обичаи и единствената мода овде беа сите од САД? Со други зборови, ако овде имаше некој натрапник, тоа беше јенкискиот империјализам, кој се обиде да го уништи нашиот дух, нашиот патриотизам како Кубанци, нашиот отпор кон навлегувањето на странските интереси во Куба.

Нашата мала татковина денес застапува интереси кои ги надминуваат нашите граници. Таа е предодредена да биде светилник што ќе ги осветлува милиони и милиони мажи и жени како нас, кои денес страдаат во земјите на Латинска Америка исто како што страдавме ние вчера” – Фидел Кастро

Повеќе на тема – На курс за проширување : БРИКС