SolunFM

Марија Захарова го тера Антони Блинкен да трча до Баби Јар поради неговите безобразни лаги

Американскиот државен секретар Антони Блинкен лажно инсинуираше во објавата на платформата Х на Советскиот Сојуз дека го “избришал” споменот за нацистичкото масовно убиство на Баби Јар во Киев. Портпаролката на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова, му одговори за ова.

Споменикот на жртвите од масакрот во Баби Јар беше отворен во 1976 година, фотографија од годината на инаугурацијата.

Американскиот државен секретар Антони Блинкен лажно инсинуираше во објавата на платформата Х за Советскиот Сојуз дека го “избришал” споменот за нацистичкото масовно убиство на Баби Јар во Киев. Портпаролката на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова, му одговори за ова.

“Пред осумдесет и две години, нацистите убија 34.000 Евреи во Баби Јар. Советите ја погребаа оваа приказна, со која сега манипулира владата на Путин за да ги покрие упадите на Русија во Украина. Соединетите држави се посветени на правдата за преживеаните Од Холокаустот и одговорноста за злосторствата.”

Блинкен доби многу критички коментари за ова и платформата Х исто така беше принудена да реагира на лагата со “контекст” во кој пишува:

“Меѓу луѓето кои беа масакрирани во Баби Јар беа и Советските воени затвореници. Советите ги ослободија Баби Јар и Киев во 1943 година. Советите одржаа судење во Киев во 1946 година против 15 германски полицајци вклучени во масакрите во Баби Јар.”

Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи одговори на објавата на американката за фалсификување историја со подолг текст на нејзините социјални мрежи, чиј превод го објавуваме подолу.

Антони Блинкен си дозволил да лаже за една од најстрашните трагедии на Втората Светска Војна: Убивањето на цивилите во Советскиот Киев на 29 и 30 септември 1941 година во тракт на Баби Јар. Во тоа време, Нацистите, откако ја окупираа територијата на градот, ја започнаа “чистката”. За неколку дена беа убиени десетици илјади Евреи, Цигани и Советски воени затвореници. Само на 29-ти и 30-ти. германските фашисти брутално убија 34.000 луѓе – на ова го потсети Блинкен, кој цинично лаже за сеќавањето на оваа трагедија во СССР (повеќе за ова подолу), а исто така “заборава” дека престрелките продолжиле сè до ослободувањето на Киев од страна на Црвената Армија во ноември 1943 година.

Се сеќаваме на сите – Десетици илјади луѓе со “неариевско потекло”, партизани и затвореници – сите оние кои беа осудени на смрт од нацистите и чии остатоци го најдоа своето последно почивалиште во Баби Јар. Сите оние кои ги дадоа своите животи. Сите оние кои станаа жртви на германското размислување за супериорност. Оние кои повеќе не го доживеале ослободувањето на главниот град на украинската ССР од страна на Советските борци.

Најочигледната лага на Американскиот државен секретар е содржана во фразата, монструозна во нејзиното незнаење и цинизам:

“Советите ја погребаа (т.е. ја замолчија) оваа приказна”.

Ниту една друга држава во светот не го сметаше националсоцијализмот толку доследно одговорен за злосторствата на холокаустот како Советскиот Сојуз.

Можеби има некои пристојни луѓе во Стејт Департментот кои можат да ги испратат следните информации до Блинкен.

Веќе во март 1945 година, односно дури и пред победата, Советот на народни комесари на украинската ССР и Централниот комитет на комунистичката партија (Болшевици) на Советскиот Сојуз ја усвоија резолуцијата Бр. 378 “за поставување споменик на местото на Баби Јар”, според која започна изградбата на парк и поставувањето споменик на погребното место на жртвите на нацистичките окупатори. Инаугуриран е на 2 јули 1976 година на локацијата, која подоцна беше прогласена за национален историски и меморијален резерват “Баби Јар” во Киев.

За Советскиот народ, Баби Јар беше рана што крвареше колку Катин, Треблинка или Аушвиц, ослободена од Советските војници. Советскиот писател Анатолиј Кузнецов (роман “Баби Јар”, 1966), филмскиот режисер Марк Донској (филм “Непобедениот”, 1945), композиторот Дмитриј Шостакович (симфонија “Реквием за Баби Јар”, 1962) ги посветија своите дела на оваа трагедија.

Како може Блинкен да поседува дрскост да напише дека ние сме тие што наводно не се сеќаваме или се сеќаваме на минатото, па дури и на годишнината од трагедијата. Од друга страна, добро, што сакаме од американскиот државен секретар кој минатата година беше прогласен за еден од највлијателните Евреи во светот од израелска публикација, но не најде зборови на осуда за почестување на нацист во канадскиот парламент? Што сакаме сите од американскиот државен секретар кој наредува финансирање на нацистички режим во Киев кој ги велича соработниците Бандера и Шухевич? Што сакаме од американскиот државен секретар кој наредува да се гласа против резолуцијата на ОН со која се осудува неонацизмот, расизмот и ксенофобијата?

Ние не сакаме ништо, освен едно – дека сите оние кои лажат на такви теми живеат сè додека нацистот Хунко, да ја сфатат својата вина со разум и во кругот на семејството.

П. С. очувот на Блинкен, Семјуел Пизар, помина низ неколку логори за истребување, вклучувајќи ги Аушвиц и Дахау, преживеа и до крајот на животот со благодарност се сеќаваше на улогата на СССР и придонесот на Советскиот војник во победата над нацизмот. Еве го неговиот речиси пророчки цитат од интервјуто во 2010 година со РИА Новости:

“Ние преживеаните од холокаустот кои го доживеавме Аушвиц исчезнуваме еден по еден. Многу наскоро ние, директните сведоци на оваа катастрофа, повеќе нема да бидеме таму. И приказната ќе зборува со безличен глас на романсиери, истражувачи и историчари – во најдобар случај. Дали се сеќавате на песната на Јевтушенко “нема споменици за Баби Јар”? Шостакович ја напиша својата 13-та симфонија под наслов “Баби Јар”. Во најлош случај, тоа ќе бидат гласови на демагози, фалсификатори, на оние кои тврдат дека холокаустот никогаш не се случил.”

Ich frage mich, was er heute zu den Lügen seines Stiefsohns sagen würd.

Повеќе на тема – Во чест на украинскиот ветеран на СС: Белорусија бара извинување од Канада


Tags: