SolunFM

Tag: Треблинка

  • Марија Захарова го тера Антони Блинкен да трча до Баби Јар поради неговите безобразни лаги

    Марија Захарова го тера Антони Блинкен да трча до Баби Јар поради неговите безобразни лаги

    Американскиот државен секретар Антони Блинкен лажно инсинуираше во објавата на платформата Х на Советскиот Сојуз дека го “избришал” споменот за нацистичкото масовно убиство на Баби Јар во Киев. Портпаролката на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова, му одговори за ова. Споменикот на жртвите од масакрот во Баби Јар беше отворен во 1976 година,…

  • Комеморација по повод 84 години од почетокот на Втората светска војна

    Комеморација по повод 84 години од почетокот на Втората светска војна

    2 септември 2023 година, Берлин, СР Германија – По повод 84 годишнината, Светскиот Македонски Конгрес (СМК) изразува сочувство за жртвите во Втората Светска Војна, која во Европа започна на 1 септември 1939 година со германската инвазија на Полска, а заврши на 8 мај 1945 со капитулацијата на нацистичка Германија. Во Втората Светска Војна учестуваа 61…