SolunFM

Минските договори.

Овие беа гаранти на минските договори ради спречување на војна, декларативно. И се фалеа со тоа.
Овие признаа дека немале намера да се испочитуваат минските договори за да и се овозможи на едната страна да се подготви подобро за војна.
Во меѓувреме 10-ци илјади цивили се убиени, меѓу нив неколку стотина деца, неколку милиони се исселија, корупцијата проби плафон како и ароганцијата при отфрлањето на последната понуда за мир од Москва.
Сега Украина брои стотици илјади жртви, европската економија е пред колапс, светот пред нуклеарна катастрофа.
Овие може да гарантираат само хаос.
Од нив Мицкоски бара гаранции за нешто свето. Ок, ќе ги добие. И што потоа ?
Што ни кажува примерот со нивните гаранции ?
Ни Маск на Ана Чупевска не им верува повеќе. Токму поради “гаранцииве”.