SolunFM

Напната дипломатија

„Со напната дипломатија, Кина нема време да прими неискрени луѓе“ – Global Times за посетата на Блинкен на Кина

Планираната посета на Блинкен на Кина во февруари беше еднострано одложена од САД поради инцидент со кинескиот балон пред посетата на политичарот.

Ова до одреден степен го одразуваше непромислениот и неодговорен однос на САД кон посетата на Блинкен на Кина. Тогаш американскиот државен секретар одби да дојде, но сега инсистира на посета. Како може сè да зависи од САД и Никите желби, а сите други држави треба да соработуваат со нив ? Кина е голема земја која нема да се препушти на таков проблем.

Кинеската дипломатија е многу зафатена и не може да се вклопи во распоредот на САД во ниту еден момент, особено НР Кина нема време да прими неискрени, па дури и луѓе со злонамерни намери.

Што се однесува до причината поради која министрите за одбрана на Кина и САД не разговарале телефонски, американската страна добро ја знае. САД сè уште не ги укинаа незаконските санкции за новиот кинески министер за одбрана Ли Шангфу, што создаде недостаток на основна атмосфера за воен дијалог меѓу Кина и САД.

Ако САД навистина сакаат да одржуваат контакт и комуникација со Кина, тогаш не треба да се однесуваат на овој начин. Американците, исто така, видоа дека во текот на изминатиот месец, многу лидери на земји, вклучително и сојузници на САД, и шефови на меѓународни организации ја посетија Кина со многу добри комуникациски резултати. Па зошто има проблем кога станува збор за САД ?