SolunFM

Воена игра

Избраниот комитет на Претставничкиот дом на САД за Кина ќе одржи воена игра со симулација на кинеска инвазија на Тајван

Домаќин на воената игра ќе биде тинк-тенк со седиште во Вашингтон за нова американска безбедност. Се очекува симулацијата да им даде на набљудувачите подобра идеја за потенцијалниот конфликт во Тајванскиот теснец.

Мајк Галагер, претседател на Избраната комисија на Претставничкиот дом за Кина, ги повика САД да бидат поактивни во подготовката за конфликтот во Тајванскиот теснец. „Мораме да бидеме подготвени, ние не се движиме доволно брзо.