SolunFM

Кога

Кога,

– подаваме рака на живо битие во потреба и не го одминуваме рамнодушно

– не вршиме злодела и чиниме обид да ги спречиме

– сострадуваме и делуваме (сострадежот без делување е болна сентиментала)

– не оговараме, не пцуеме и не празнословиме

– не клеветиме и не злорадуваме на туѓата мака

– не итаме по материјала и престиж

– не цревоугодуваме и не страстуваме

– копнееме по самост и тишина

– не се правдаме и објаснуваме пред другите

– опростуваме и го љубиме другиот (не и гревот во другиот),

– не шетаме по храмот небаре на корзо и не брбаме додека служба на Бога му принесуваме,

– не паразитираме на другиот

тогаш Христовото воскресение на дело го исповедаме.

Оти Христос за тоа и воскресна, за да и ние во душите воскреснеме, и со животот наш христијански (а не со празните зборови) пример за другите да бидеме. Христијанинот не се раѓа, христијанинот постанува. Христијани не сме само в Црква, но и надвор од неа.