SolunFM

Tag: Климент Арнаудов

 • Професори

  Професори

  Погрешно, кратковидо и тажно постапуваат оние професори кои и на универзитетите практикуваат гимназиски начин на обучување. Тоа нема врска со академијата: тие самите, заправо, не ја надраснале гимназијата, и на универзитет, строго говорејќи, нема што да бараат. Академските испити не постојат затоа да би се оптеретувало помнењето на студентите и авторитативно да би се контролирало…

 • Кога

  Кога

  Кога, – подаваме рака на живо битие во потреба и не го одминуваме рамнодушно – не вршиме злодела и чиниме обид да ги спречиме – сострадуваме и делуваме (сострадежот без делување е болна сентиментала) – не оговараме, не пцуеме и не празнословиме – не клеветиме и не злорадуваме на туѓата мака – не итаме по…

 • Два збора.

  Два збора.

  Христос Воскресна. Во овие два збора сета смисла на нашиот живот збрана. За многу години.

 • Итно.

  Итно.

  Итно! Пред да настрада Мими, и пред да настрада некој од нас што рака ѝ подаваме немајќи каде да ја згрижиме. Ова е Мими. Напуштена во село во Охрид. Ја стерилизиравме и редовно ја храниме. За жал, добиваме закани по нејзиниот живот. Ве молам споделете да ја вдомиме, пред да е прекасно. Извор : Климент…

 • Првиот осомничен.

  Првиот осомничен.

  Го имаме веќе првиот осомничен ако нешто ја снајде Мими. Гадни, прегадни луѓе живеат на тлово земно. А за оваа засилена гадност се виновни и медиумите, кои уживаат екстра хорор приказни да создаваат без да знаат за деталите во позадина, жедни за сензации и драми. И институциите, што ги нема на терен кога најмногу требаат.…

 • Еднаш влегов во заградениот двор.

  Еднаш влегов во заградениот двор.

  Еднаш, влегов во заградениот двор на мој комшија и уредно означен со “Пази куче”. Во дворот немаше никој, па се упатив да ѕвонам на вратата. Кучето го имаа пуштено (кучето во дворот секогаш си играше со внучињата на сопственикот) и лежеше пред врата, некако наеднаш му се појавив во видикот и го подисплашив, по што…