SolunFM

БРИКС: Деколонизација на економиите и развој на коридори на Глобалниот југ

Создавањето нови, одржливи и безбедни коридори е на врвот на агендата на БРИКС. БРИКС е насочен кон деколонизација на економиите на Глобалниот југ. Шефовите на државите на БРИКС во Јужна Африка го критикуваа новиот “Менталитет на Студената војна” низ целиот свет, кој го поттикнува Западот.

Самитот БРИКС

Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка сакаат во иднина да поканат уште повеќе држави на нивните состаноци на самитот.

“Постигнавме договор за прашањето на проширувањето”, Рече во средата министерката за надворешни работи на Јужна Африка, Наледи Пандор. Во наредната година, единаесет од моментално петте држави-членки ќе станат членки. Меѓу новите членови се Саудиска Арабија, Персија и ОАЕ, тројца важни извозници на нафта и гас. Аргентина, Етиопија и Египет исто така ќе се приклучат на БРИКС.

“Индија целосно го поддржува проширувањето на групата БРИКС”, рече премиерот Нарендра Моди додека лидерите на петте најголеми економии во развој се собраа на првиот ден од самитот на БРИКС. “Го поздравуваме ако постигнеме напредок во оваа област со консензус”, рече Моди во воведниот говор на состанокот во Јоханесбург во средата. Неодамна, Западните медиуми се обидуваат да организираат дивизија по прашањето за проширување на БРИКС во алијансата.

Индија и Бразил се спротивставувале на обидот на Кина брзо да го прошири здружението на БРИКС на економиите во развој со цел да го зголемат своето политичко влијание и да се спротивстават на САД. Ова го изјави американската служба за деловни вести Блумберг.

Бразилскиот Претседател Луиз Иначио Лула да Силва во својот говор рече дека групата не сака да се обиде да се натпреварува со Соединетите држави и земјите Од Г-7. Во последно време имаше многу критики во Западните медиуми, тврдејќи дека земјите од Брикс околу Кина и Русија премногу се обидуваат да формираат антизападен блок кој се спротивставува на Г7. Лула истакна дека БРИКС е мултилатерална институција, а не ексклузивен клуб. Сите нови членови мора да исполнуваат одредени услови за групата да не стане “Вавилонска кула”, рече тој.

Во својот говор, Јужноафриканскиот претседател Кирил Рамафоса се фокусираше на партнерствата со Африка и како БРИКС може да ги стави интересите на континентот на дневен ред. Тој, исто така, рече дека треба да се спроведе најава со оглед на предложените промени што групата ги разви во врска со меѓународниот финансиски систем. “Загрижени сме што глобалните финансиски и платежни системи сè повеќе се користат како инструменти за геополитички спорови. Закрепнувањето на глобалната економија зависи од предвидливите глобални платежни системи и непреченото функционирање на банките, синџирите на снабдување, трговијата, туризмот и финансиските текови”, рече Рамафоса. Со ова, Рамафоса го критикуваше суверенитетот на Соединетите држави во однос на доларот. САД сè повеќе го користат своето влијание врз меѓународниот систем SWIFT за да спроведат екстериторијални финансиски санкции против државите од Глобалниот југ.

Лула меѓу другото изјави, дека државите од БРИКС сè подготвени да работат заедно за итно примирје Во Украина. Тој посочи и на други конфликти кои, според него, не го добиваат вниманието кое го заслужуваат. “Секој заслужува да живее во мир”, рече тој. Со ова, тој ги критикуваше двојните стандарди на Западот кога тие ги омаловажуваат американските инвазии на Ирак или Авганистан, но посветуваат големо внимание на украинската војна. Лула, исто така, ја истакна “деколонизацијата на нашите економии” и поголемо внимание на климатската криза.

Во својот говор преку видео поток, Путин го критикуваше “постојаниот неоколонијализам” и оние држави кои се стремат кон сопствената хегемонија во светот. Тој, исто така, рече дека Русија е отворена за дијалог со цел да се најде решение за војната во Украина. Обидите на Западот финансиски да ја казни и изолира Русија за испраќање војници во Украина се “нелегитимна практика на санкционирање и незаконско замрзнување на имотот на суверените држави, што во основа значи дека тие ги газат сите основни норми и правила на слободна трговија”, рече шефот на руската држава. Време е да се формира постојан комитет за транспорт на БРИКС за да се справи со развојот на меѓурегионалните и глобалните транспортни коридори, рече рускиот претседател Путин преку видео врска на самитот. Создавањето нови, одржливи и безбедни транспортни патишта е важен приоритет на агендата на БРИКС, рече рускиот претседател.

Си во својот говор рече дека е задоволен што толку многу држави сè возбудени поради можното пристапување во БРИКС. Тој, исто така, ја истакна важноста на стабилноста и безбедноста и ја истакна потребата од продлабочување на соработката со цел да се создаде раст. Тој го критикуваше новиот “Менталитет на Студената Војна” ширум светот. Државите-членки на БРИКС треба да се бранат од економски закани и мерки што ги нарушуваат меѓународните односи и синџирите на снабдување, така според Кинескиот претседател Си Џинпинг.

Повеќе на тема – Де-доларизација.