SolunFM

Честитки за Еврејската Нова 5784 година

Светски Македонски Конгрес

14 септември 2023 година, Скопје, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес на Евреите во светот, Светскиот Еврејски Конгрес и Еврејската заедница во Македонија им ја честита Еврејската Нова 5784 Година (Рош Хашана). Рош Хашана значи “прв во годината“, во чест на создавањето на светот.

Ви посакуваме здравје и живот, мир и љубов, среќа радост и бериќет, вера и сила во Еврејската Нова година! Среќна Нова Година (Шана Това).

Да се помолиме за мир и љубов во Израел, Арапскиот свет, Блискиот Исток, во Сирија и Египет.

Рош Хашана започнува на 15 септември 2023 година, на зајдисонце и завршува со паѓање на ноќта на 17 септември 2023 година.

Различни сме, значи постоиме, се почитуваме, значи еднакви сме. Господ со нас, Македонците и Евреите, каде и да сме. Амин

Повеќе на тема – Израел отвори амбасада во Бахреин