SolunFM

Израелско-палестинскиот конфликт: Тоа е еден од најлесно разбирливите конфликти

Да се биде лицемер не е големо зло само по себе, сите ние сме малку лицемерни на некој начин. Сепак, апсолутно големо зло е да се шири насилство и уништување низ целиот свет со цел за превласт на оваа планета.

Симболична слика.

Од Кејтлин Џонстоун

Израелско-палестинското прашање не е комплицирано. Режимот на апартхејдот злоупотребува и угнетува домородна етничка група и не и ги дава истите права како што ги ужива другата етничка група во земјата. Единствената причина зошто некој мисли дека овој конфликт е комплициран е затоа што претпоставуваат дека ако овој конфликт беше лесен за разбирање, ќе го слушнеа на вестите.

Всушност, израелско-палестинскиот конфликт е еден од најлесно разбирливите конфликти во светот. Конфликтите како оние во Украина или Сирија се многу покомплицирани за разбирање. Во израелско-палестинскиот конфликт, на прв поглед е јасно дека одредена група е на власт, а друга група во истата земја се третира многу лошо од првата група. Но, бидејќи медиумите го третираат овој конфликт како комплицирана тема и симпатиите на овие медиуми се силно ориентирани кон режимот на апартхејдот на првата група, луѓето претпоставуваат дека овој конфликт не е толку лесен за разбирање како што изгледа на прв поглед. Но, тоа е.

Израел е токму навредливиот режим на апартхејдот како што се гледа и површно. Запомнете го ова додека телата се натрупуваат и Газа се трансформира во испушен пејзаж од урнатини. Токму така изгледа израелско-палестинскиот конфликт.

Во основа, убивањето цивили со воени средства не е ниту похумано ниту поцивилизирано од убивањето со огнено оружје. Воените средства предизвикуваат сурови повреди и често бавна, мачна смрт со задушување или горење под урнатини. Воените средства се страшно оружје за масовно убиство.

Единствената причина зошто убиството со воени средства е прифатено е затоа што убиството со воени средства е нешто што се случува од далечина и се гледа од далечина. Кога ќе видите снимки на социјалните мрежи или во телевизија на згради како се разнесуваат, не гледате како луѓето загинуваат под урнатините или се распарчуваат од експлозијата. Тоа е само краток видео клип на експлозија – како гледање акционен филм или играње видео игра.

Се разбира, ако израелската армија маршираше низ Газа и пукаше во цивили со пушки или ги прободува со мечеви, тоа нема да ја направи работата похумана. Но, разнесувањето згради со бомби што доаѓаат од воздух е поапстрактно за гледачот и овозможува психолошки да се изолира од она што всушност се случува.

Ова е она за што се работи за управување со перцепцијата на Запад: Да се оддели јавноста од ужасите што ги шири Западот во остатокот од светот. Ова се прави со помош на пропаганда и лаги и преку пропусти. Ова се прави со погрешни наслови. Ова е направено со тврдења како што се “неиспровоциран чин на тероризам” или “неиспровоциран напад”. Управувањето со перцепцијата е за затишје на јавноста да не сфати дека страшни работи се прават низ целиот свет со поддршка на нивните влади.

Прекинот на електричната енергија во Газа не само што им штети на цивилите што живеат таму, туку и ја отежнува глобалната видливост на она што се случува таму. И, се разбира, намерно е така посакувано. Размислете колку ќе биде потешко за жителите на Газа сега да снимаат видеа и да ги поставуваат на интернет. Израел ги има сите причини да ја спречи видливоста на неговото малтретирање на палестинското цивилно население. Израел отсекогаш го правел ова. Поради оваа причина, Израел може да се осврне на импресивниот учинок во управувањето со перцепцијата и влијанието врз новинарите и медиумските компании.

Во моментов доживуваме наплив на извештаи и вести од сомнителни извори со целосно недокажани тврдења за обезглавување на израелски бебиња од милитанти на Хамас или масовни силувања. Ова многу силно мириса на злосторство пропаганда, нешто што веќе го доживеавме во конфликтот во Украина. Пропагандата за злосторство е многу честа појава во време на војна. Новинарите на Западните масовни медиуми за време на конфликтот во Украина дознаа дека можат да шират секаков вид пропаганда за злосторства – без посебни последици, бидејќи тоа доаѓа од нивните влади. Вестите и извештаите за злосторствата мора да се гледаат многу критички.

Никогаш досега во историјата на Хамас не биле познати по силување или погубување жени и деца. Но, Западните луѓе ја гледаат муслиманската милиција облечена така, и нивната имагинација целосно излегува од контрола.

Твитер

Исто така, важно е да се разбере колку самите Евреи се во спротивност со прашањето за Израел и Ционизмот. Најострите и најперцептивните критичари на Израел што ги следам на социјалните мрежи се Евреите. Не смее да се дозволи критиките кон Израел да бидат реинтерпретирани од пропагандистите како “омраза кон Евреите” кога во реалноста станува збор за правда и неправда. Западните империјалисти навистина не се залагаат за она за што тврдат дека се залагаат. Целата презентација на нивната позиција во конфликтите во Израел и Украина е лага. Да се поддржи едната страна што се бори против непријателската окупација, но да се одбие истата поддршка на друга страна, иако втората го прави истото, е лицемерно, кога поддршката всушност се заснова на правото на луѓето на самоопределување.

Да се биде лицемер исто така не е големо зло само по себе, сите ние сме малку лицемерни на некој начин. Сепак, апсолутно големо зло е да се шири насилство и уништување низ целиот свет со цел за превласт на оваа планета.

Затоа, овие противречности мора да бидат осветлени. Да не се покаже дека Империјата и нејзините сојузници се лицемери, туку да се покажат далеку поголемите зла што се кријат зад овие противречности.

Преведено од англиски.

Кејтлин Џонстоун е независна новинарка од Мелбурн, Австралија. Нејзината веб-страница можете да ја најдете овде – можете да ја следите на Твитер/Х на @caitoz.

Повеќе на тема – Расизмот на германската политика – Израел и Украина