SolunFM

Канада: Парламентот се извини што му оддаде почит на поранешниот борец на СС

За време на посетата на украинскиот претседател Владимир Зеленски во канадскиот парламент, претседателот на комората воведе поранешен борец на СС-дивизијата Галиција како херој. Москва и Варшава бараат објаснување.

Претседателот на Украина Владимир Зеленски во канадскиот парламент на 22 септември

За време на неговото патување во странство, претседателот на Украина Владимир Зеленски застана во Канада. Откако украинскиот шеф на државата во петокот даде обраќање до парламентот во Отава, пратениците го почестија 98-годишниот украинец со стоечки аплауз. Јарослав Хунка Беше претставен од Ентони Рота, претседател на долниот дом, како воен херој за кој се вели дека се борел во 1-та украинска дивизија за време на Втората Светска Војна. Долниот дом навиваше и Зеленски ја крена тупаницата во знак на признавање на украинецот.

Во неделата, Рота се извини што му оддаде почит на човекот чија единица беше распоредена заедно со германските нацисти и се состоеше претежно од украински националисти и колабористи. 1-та украинска дивизија имаше поинакво име, имено позната како 14-та Дивизија Вафен-СС Галиција. Во соопштението, Рота објави:

“Во мојот говор според тврдењето на претседателот на Украина, му оддадов почит на лице во галеријата. Подоцна добив повеќе информации што ме тера да жалам за мојата одлука.”

Претседателот истакна дека другите пратеници и украинската делегација не знаеле за неговиот план за признавање на Хунка. Во овој контекст, Рота сака да им понуди најдлабоко извинување на Еврејските заедници во Канада и ширум Светот, се вели во соопштението.

И покрај извинувањето, изјавите на Рота предизвикаа врева во Канада и во светот. Според изјавата на Олег Степанов, рускиот амбасадор во Отава, Москва бара појаснување зошто ветеран на СС бил поканет во долниот дом на канадскиот парламент. Сепак, Степанов немаше илузии за можен одговор од властите во Канада, што, според него, стана складиште на нацистички криминалци. Дипломатот изјави за РИА Новости:

“Ние, се разбира, ќе ги преземеме потребните демарши. Но, јас не сум под илузии, бидејќи е невозможно да се направи бизнис со сегашниот кабинет на Трудо, кој во суштина го отелотворува неолибералниот фашизам.”

Покрај тоа, Степанов изрази мислење дека поканата на Хунка не е само грешка. Ова е последица на неказнивоста на поранешните нацистички криминалци и канадско-украинскиот конгрес, кој се состои од луѓе, од кои повеќето се потомци на нацистички соработници, мачители и членови на СС.

Витолд Ѕиелски, полскиот амбасадор во Канада, исто така го изрази својот бес поради инцидентот. Според него, Варшава нема да толерира украси за нацистите и бара извинување за поканата на СС од дивизијата Галиција во долниот дом на канадскиот парламент.

Првата украинска дивизија, позната и како 14-та дивизија Вафен-СС Галиција, беше волонтерска единица која се бореше заедно со германскиот Вафен-СС во годините 1943 до 1945 година. Меѓу членовите на единиците беа главно украински националисти и колабористи, како и етнички Германци. Се вели дека некои борци на единицата учествувале во злосторства против цивилното население. Според одлуката на воениот трибунал во Нирнберг, Вафен-СС, во кој беше вклучена и 1-та дивизија, била прогласена за криминална организација.

Повеќе на тема – По оддавањето почит на поранешен-СС-човек: Полска бара оставка од претседателот на канадскиот парламент


Tags: