SolunFM

Лавров: Украина се обиде да ги разнесе гасоводите во Турција

Москва има информации дека гасоводите Туркстрим И Синиот tек требало да бидат разнесени. Ова го објави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров. Двата гасоводи носат гас од Русија до Турција.

Симболична слика.

Како што објави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров на состанокот со членовите на “Здружението за дипломирани студенти на советските и руските универзитети во Бангладеш”, Русија има податоци според кои гасоводите Туркстрим и Синиот тек треба да бидат разнесени. Високиот дипломат прецизираше дека руската морнарица патролира по делови од Црното Море низ кои минуваат гасоводите:

“Еден напад беше насочен против воени бродови кои патролираат по трасата на гасоводите Туркстрим и Синиот тек. Почнавме да патролираме на овие делови од Црното Море затоа што има информации дека се прават обиди и тие да бидат кренати во воздух, исто како што беа разнесени Северните потоци.”

Во врска со испораките на жито преку Црното Море, Лавров истакна дека Москва не го забранува извозот на жито. Во исто време, Русија нема да дозволи бродови со жито да минуваат низ хуманитарни коридори што украинската страна ги користеше за лансирање површински и подводни возила што нападнаа руски воени и цивилни бродови.

Претседателот Владимир Путин исто така зборуваше за закана за овие гасоводи на 4 јуни по состанокот со турскиот шеф на државата Реџеп Таип Ердоган. Според него, беспилотни летала доаѓаат од украинските пристаништа на Црното Море за да ги нападнат бродовите што ја чуваат оваа инфраструктура. На пример, во мај рускиот воен брод Иван Чурс беше нападнат, уништувајќи три вкучени поморски беспилотни летала.

Синиот поток овозможува снабдување со руски природен гас на Турција преку Црното Море, заобиколувајќи ги третите земји. Вкупната должина на гасоводот е 1.213 километри.

Туркстрим е гасовод за извоз на гас од Русија преку Црното Море до Турција. Првата од двете гасоводни линии е наменета за снабдување на турски потрошувачи, втората за снабдување со природен гас во државите од јужна и југоисточна Европа.