SolunFM

Медиумски извештај: знаци за намерен банкрот во руската подружница на Гугл

Во деловните документи на руската подружница на концернот Гугл, откриени се докази за намерен банкрот. Според законодавството на државата, ова е кривично дело.

Симбол слика

Според извештаите на руските медиуми, откриено е дека руската подружница на Гугл покажува знаци на намерно предизвикана несолвентност. Соодветно на тоа, привремениот менаџер заклучи таква проценка во својата изјава.

Во текот на изминатите две години, руската подружница на американската корпорација Гугл постојано беше заплеткана во судски скандали. Прво, бидејќи таа одби да ги отстрани информациите забранети во Русија на барање на регулаторните органи, особено оние за дрога и терористички организации. И подоцна, поради блокирањето на руските интернет-страници и ширењето лажни вести за специјалната воена операција во Украина. Новинската агенција ТАСС пишува:

“Документите велат дека ситуацијата со Гугл е испитана, вклучувајќи ја и нејзината судска постапка во Русија, која вклучуваше отстранување на забранети информации, како и блокирање на руската содржина на Јутјуб. Откриено е дека блокадите биле субјективни одлуки на Гугл, кои не се засновале на упатствата на регулаторните органи или правните акти.

Што се однесува до судските постапки за отстранување на нелегални информации, привремениот менаџер најде докази за непочитување на правните акти и непочитување на барањата на рускиот закон, бидејќи Гугл не ги отстрани податоците.

Од овие причини, исказот забележува дека причините со кои Гугл во својата пријава за стечај ја опиша својата неспособност да ги продолжи своите активности се должат исклучиво на постапките на самата компанија. Што укажува дека претставништвото на концернот во Русија работело на намерен банкрот.”

Претходно, медиумите објавија дека монетарните долгови на Гугл кон руските доверители надминуваат 20,1 милијарди рубли (околу 20 милиони евра). Во мај 2022 година, руската подружница на компанијата ја прогласи својата намера да поднесе барање за стечај, бидејќи не можела да ги исполни своите финансиски обврски, според новинската агенција ТАСС. Оттогаш, повеќе од 1.000 руски компании ги поднесоа своите побарувања против Гугл. Повеќето од побарувањата се однесуваат на не-испорачување на рекламни услуги, кои Гугл ги прекина по поднесувањето на стечај.

Според новинската агенција ТАСС, приходите на Гугл во 2022 година се намалиле за 82 отсто во споредба со претходната година. Како прелиминарна мерка, Федералната служба на извршители веќе ги повлече сите средства од руските банкарски сметки на компанијата за судската постапка.

Повеќе на тема – Судот во Русија изрече парична казна од четири милијарди рубљи на Гугл