SolunFM

Продолжување на украинската војна во Германија? Тогаш смртта ќе биде атомска

Воената поддршка на Германија за Украина, логистички почнувајќи со челични шлемови, се зголеми на најтешките испораки на оружје. Германската министерката за надворешни работи Баербок неодамна го опиша “оружјето со дострел” како круна на листата на желби. Авторот Ули Гелерман стравува од атомски крај на Германија.

Симболична слика.

Од Ули Гелерман

Бес на зелената војна Аналена Баербок неодамна молеше за продолжување на војната во Украина кога повика на испорака на “оружје со дострел” во Украина во интервју за дневна тема на АРД. Како само да ја чекаа оваа желба Во Вашингтон, Вашингтон Пост и Американскиот канал ЕН-БИ-СИ Њуз сега протекуваат низ: САД сакаат наскоро да и обезбедат на Украина АТАКМС-ракети.

Оваа испорака не само што значи проширување на војната, туку значи и, како што знаат познавачите на германската оклопна сцена, дека тоа ќе го зголеми притисокот врз Германија да испорача крстосувачки ракети “Бик/Таурус” во Украина. Не само што нивниот опсег е дури и повисок од оној на ракетите АТАКМС, ова оружје се произведува во Германија во Шробенхаузен (Баварија) во бункер на системи Бик/Таурус ГМБХ, подружница на корпорацијата за оружје МБДА.

Руска самоодбрана

Воено, испораката на “Таурус/Бик” има смисла само ако може да се користат неколку од овие крстосувачки ракети; односно ако снабдувањето е обезбедено. Бидејќи залихите можат да доаѓаат само од Германија, Русите, доколку сакаат да го прекинат ова снабдување на Украинците, ќе треба да ги нападнат производствените и испорачувачките линии на крстосувачките ракети “Таурус/Бик” – односно да уништат цели во Германија. Проширувањето на украинската војна во Германија на тој начин ќе биде еден вид руска самоодбрана. Секој што може да се сети и е во вистинскиот ум знае дека вака започна војната во Украина: опкружувањето на Русија од страна на базите на НАТО и претстојното членство во НАТО на Украина ја натера руската армија да спречи воена нерамнотежа и претстојната војна меѓу САД И НАТО со напад врз Украина.

Зелените се непријатели на Уставот

Мнозинството од 52 отсто од Германците се противат на испораката на крстосувачки ракети “Таурус/Бик” во Украина, како што знаеме од трендот на АРД Германија од август 2023 година. Истото истражување исто така вели дека меѓу зелените поддржувачи, одобрувањето за испорака на крстосувачките ракети е најголемо. Сепак, зелените паднаа на најнискиот рејтинг за одобрување во последните пет години во неделното прашање за трендот на АРД Германија. Доколку имаше федерални избори оваа недела, партијата можеше да очекува да добие само 13 отсто од гласовите, според истражувањето за списанието АРД утро. Би било време Уставната заштита да ги почитува зелените: нивниот став против мировниот услов на основниот закон е јасно антиуставен.

Војната стигна до територијата на НАТО

САД-НАТО сè повеќе ги достигнува своите воени граници во Украина: кратките патишта за снабдување на руската армија и помагаат на долг рок до победа над украинските трупи, иако тие вредно се снабдуваат со западно оружје. Американските воени аналитичари го знаат ова. Затоа, американската војска не е фокусирана на победа. Станува збор за слабеење на рускиот конкурент, за негово абење, за намалување на неговите потенцијали за вооружување. Сепак, оваа стратегија се повеќе снабдува оружје што предизвикува штета на руска територија и ја проширува војната надвор од Украина. Ова може да ја поттикне руската војска да одговори на западниот снабдувач на оружје: војната ќе стигне до териториите на НАТО. Бидејќи конвенционалните армии на НАТО не се дораснати за напад со конвенционално оружје, се заканува нуклеарна фаза на војна.

Зелените ризикуваат крај на Германија

Империјалистичкиот гест на Зелената партија и нејзината германска придружба може да доведе до нуклеарна војна на германско тло. Зелените со ладни очи не се грижат за тоа. Како верни верници на НАТО, тие ја прифаќаат позицијата на САД. Без двоумење го ризикуваат крајот на Германија. Тоа им е сè исто. Нивната мегаломанија ја храни руската омраза што ги прави слепи за реалноста.

Со љубезна дозвола на авторот. Написот првпат беше објавен на онлајн платформата на 24 септември 2023 година www.rationalgalerie.de објавено.

Ули Гелерман е режисер и новинар. Неговите искуства со јавните радиодифузери ја оправдуваат неговата критика кон медиумите. Тој е оператор на веб страницата www.rationalgalerie.de.

Повеќе на тема – НАТО


Tags: