SolunFM

“Случајно” откриени тела: Израел како гробишта на Палестинците

Дали е можно случајно да се откријат трупови во војна или под услов не се вклучени во контекст на агресивни воени напади? Авторот Ули Гелерман би сакал само во ограничена мера да ја следи “државната причина” пропишана од поранешната канцеларка Меркел кон Израел.

Персоналот на израелската армија на 9 октомври 2023 година во близина на границата со палестинската територија на југот на Израел во правец на Газа.

Од Ули Гелерман

Дури и формулацијата на Тагесшау е ужасна. Ужасно поради непознатите мртви, но и поради слепото новинарство на Тагесшау, кое едноставно ја пренесува ПР пораката на израелската армија:

“Израелската армија, наводно, открила околу 1.500 тела на терористичката милиција Хамас во Израел.”

Армијата е таа што година и ден ги тероризира Палестинците, армијата пука во деца што фрлаат камења, армијата е позната по својата бруталност во иселувањето на палестинските домови. Оваа војска би требало случајно да се сопне над 1.500 трупови?

Протерување на Палестинците

Од почетокот на протерувањето на Палестинците од нивните територии на предците во 1948 година, од маршот на смртта од Лида, кога израелската армија исфрли околу 70.000 Палестински Aрапи од нивната земја, 4,4 милиони луѓе живеат во пренатрупани бегалски кампови под најтешките услови. И од тоа време, луѓето кои се спротивставуваат на нивното угнетување се нарекуваат “терористи” во искривување на фактите. “Германија треба да се согласи да обезбеди воена помош ако Израел побара”, рече портпаролот на надворешната политика на парламентарната група на СПД, Нилс Шмид. Ова е основниот тон на официјалните германски реакции. Тие не се заинтересирани за страдањата на Палестинците. Всушност, се разгледува “воена помош”. Политичарот на ЦДУ Јенс “Корона” Шпан дури сака да преземе ригорозни мерки против муслиманските здруженија кои не се дистанцираа или “не се дистанцираа доволно јасно од теророт на Хамас”.

Германска државна причина?

Таканаречената “државна причина”, изум на поранешната канцеларка Меркел, влезе дури во коалицискиот договор.

Во 2008 Година, по повод 60-годишнината од државата Израел, Меркел вети во Израелскиот парламент :” Оваа историска одговорност На Германија е дел од државната причина на мојата земја: За безбедноста на Израел за мене како канцеларка никогаш не може да се преговара. “На која држава и е дадено германско безбедносно ветување до ден-денес? Држава која незаконски ја присвои својата територија, држава која се уште е непотонлив носач на авиони на САД во овој геостратешки простор. Најдоцна од Суецката Војна, Израел е вооружен клуб на старите колонијални сили и САД против Aрпските држави.

Нацистичките злосторства не оправдуваат нови злосторства

Се подразбира дека по германските убиства на Европските Евреи, Германците имаат посебна будност против антисемитските тенденции во нивната земја, но ниту Израел ниту Палестина не се германски земју. И нацистичкото злосторство не оправдува ново злосторство против друг народ. Пред сè, нема оправдување за “воена помош”, како што е добро познато од Украинската војна. Секој што дури ја разгледува таквата “помош” се прави агент на индустријата за оружје и САД, кои би сакале воено да ги потврдат своите стратешки интереси – без разлика дали на Блискиот Исток или во Украина.

“Не може и нема да има мир за Израел сè додека Израел не го признае злосторството против Палестинците и обезбедува пристојни услови за живот на раселените.”

Со љубезна дозвола на авторот. Написот првпат беше објавен на онлајн платформата на 10 октомври 2023 година www.rationalgalerie.de.

Ули Гелерман е режисер и новинар. Неговите искуства со јавните радиодифузери ја оправдуваат неговата критика кон медиумите. Тој е оператор на веб страницата www.rationalgalerie.de.

Повеќе на тема – Израел, Палестина, Германија, Украина, Русија