SolunFM

Украина ја укина категоријата “ограничена воена способност”

Со укинувањето на категоријата “ограничена воена способност”, Киев продолжува да ги ограничува можностите на своите граѓани законски да избегнат мобилизација. “Војната до последниот украинец”, која одамна стана тажна реалност, добива уште поголем импулс.

Симболична слика: Воени ранети украински војници.

Од Борис Roшин

Киев официјално ја објави својата намера да ја укине категоријата “лица со ограничени воени способности”. Планирано е да се ограничи само на “воено способни” и “воено неспособни”. Укинувањето на цела категорија граѓани кои законски би можеле да избегнат мобилизација е директна последица на потребата од зајакнување на присилното регрутирање со цел да се компензираат тешките неповратни загуби на украинската војска и да се замени исцрпениот персонал.

Во моментов, гледаме дека по неуспешната летна офанзива, за време на која, според официјалните податоци, загубите достигнаа 66.000 луѓе, Украина се обидува да регрутира значителна количина регрути, за што беа донесени неколку одлуки:

  1. Регрутирањето на жените од 1 октомври и веројатно последователната забрана за напуштање на државата.
  2. Повик до државите од ЕУ и НАТО да ги екстрадираат потенцијалните војници од редовите на бегалците во Украина.
  3. Намалување на критериумите што им овозможуваат на студентите да избегнат мобилизација.
  4. Намалување на критериумите што им овозможуваат на лицата со попреченост да избегнат мобилизација.
  5. Ликвидација на категоријата “лица со ограничени воени способности”.

Ова секако не се последните новости на кои жителите на Украина можат во блиска иднина да се “радуваат”. Се разбира, ако Киев имаше можност да свика целосно здрави луѓе според претходните критериуми, ќе ги искористеше. Но, оваа можност не постои. Границата на доброволците одамна е исцрпена, а обичните граѓани гледаат како гробиштата се шират низ целата држава и се трудат максимално да ја избегнат можноста за смрт.

Спорадичните протести на обичните украински граѓани, наивно повикувајќи се на некои сега бесмислени права и закони, речиси и да немаат никакво влијание врз теророт против сите оние кои не се согласуваат со “војната до последниот украинец”. Неверојатно, во исто време, војната за која зборуваше Украина уште пред почетокот на руската воена операција сѐ уште не е објавена. Во тој процес, режимот на Зеленески веќе уништи стотици илјади Украинци на фронтот.

Се разбира, САД не се грижат за сите овие загуби, како и за легитимноста на мобилизацијата на Украинците. За Вашингтон, тие се само потрошен материјал по смешна цена.

Преведено од руски.

Борис Roшин е експерт во Центарот за воено-политичко новинарство. Може да го следите на неговиот Телеграм-канал.

Повеќе на тема – Поранешниот претседател Медведев: продолжете со специјалната операција во Украина додека не се постигнат целите