SolunFM

Русија создава антисателитски комплекс

„Русија создава антисателитски комплекс“, известува руското Министерство за одбрана во своето списание.

Задачата ќе биде да се елиминираат потенцијалните закани од сателитите на непријателските земји.

Комплексот се состои од Контакт систем базиран на ловец-пресретнувач МиГ-31Д, борбен ласер Пересвет и ласер Сокол-Ешелон на транспортни авиони Ил-76.

Комбинацијата на системи е неопходна за флексибилност и способност за влијание врз цели со различни методи.

“Russia is creating an anti-satellite complex,” reports the Russian MoD in its magazine.

It’s task will be to eliminate potential threats from enemy countries’ satellites.

The complex consists of Kontakt system based on MiG-31D fighter-interceptor, Peresvet combat laser and Sokol-Echelon laser on Il-76 transport aircraft.

The combination of systems is necessary for flexibility and ability to influence on targets with different methods.