SolunFM

Македонска прослава кај Македонците во Горна Џумаја, Пиринска Македонија

Вчера вечер 16.09.2023 бев на Македонска прослава во населба Струмско, Горна Џумаја, Пиринска Македонија.

Незаборавна и преубава вечер и викенд.

Македонците и по 111 години уште се репресирани таму од тајните служби државата полицијата итн.

Симболична слика: Лого на Светскиот Македонски Конгрес

Но, „одкако заврши„ прославата дојде полиција, отидоа на едно место кај што пееја мали млади и стари со тапани и слични музички инструменти ечеше македонска, српска, циганска, бугарска, грчка музика итн. полицијата не знаеше каде попрвин да иде во исто време сите Македонци им правеа на културен начин бууу уааа на полицијата, и, целата населба Струмско во Горна Џумаја(Благоевград) беше опколена.

Македонка со знамето од Еге.

Македонците во Пиринска Македонија не им се предаваат во окупирана Пиринска Македонија, Македонците во Вардарска Македонија газот и коските на бабите и дедовците за два динара ги продадоа и се пишуваат доброволно како Северни/Северњаци/Северџани итн. во слободна Вардарска Македонија, зборови немам.

Прославата се одржа на плоштадот до црквата „Свети Димитри„ во Горна Џумаја, Пиринска Македонија.

Имаше сокови, палачинки, Скопско, Пиринско пиво итн.

Голема благодарност до Ди-џејот и Венцислав Лудачки.

За преубавата прослава/забава се погрижија Македонките Теди Еротеева, Катерина Стојанова, Зорница Стојанова и преубавата Валја.

Повеќе на тема – Македонци


Tags: