SolunFM

Tag: Живко Апостоловски

 • Од историјата на најважната македонска политичка организација после Втората Светска Војна, Движење за Ослободување и Обединување на Македонија – ДООМ, основана од Македонци надвор од Македонија.

  Од историјата на најважната македонска политичка организација после Втората Светска Војна, Движење за Ослободување и Обединување на Македонија – ДООМ, основана од Македонци надвор од Македонија.

  Благоја Шамбевски – 1973 година. Писмо од австралиската Федерална Полиција до Оделението за Имиграција, Канбера, Австралија, 9-10-1973: “До Секретарот, Оделение за Имиграција, Канбера Внимание: Секција за Специјални Извештаи Шамбевски Благоја – Роден 15.7.1921 Југославија Вашата белешка од 10. 5.73 упатува Забележано е од вашето претходно писмо дека горенаведениот има подадено молба до вашата канцеларија во…

 • Да ги потсетам пак сите кои што сеуште ги шират лагите дека Македонците биле “Грци“.

  Да ги потсетам пак сите кои што сеуште ги шират лагите дека Македонците биле “Грци“.

  Од “Историите“ (римско-македонските војни) на “Гркот“ (Ахаецот) Полибиос – современик на македонскиот цар Филип Петти (Антигон). Сликите подолу се извадени од Книга 2. Превод на пожолтениот текст: Слика 1 71. “Должам збор објаснување зошто толку долго напишав за Клеоменската Војна (7-годишна, внатрешна (на Пелопонезот) “грчка“ војна помеѓу Спарта и Ахаја – Ж.А,). Овој период е…

 • “Граѓански водич (прирачник) за петта генерација борба”

  “Граѓански водич (прирачник) за петта генерација борба”

  1. AI – Вештачка Интелигенција “Како да се бори против Вештачка Интелигенција“ 2. 5GW – 5-та Генерација Борба “Вовед (претстава) на 5-та Генерација Борба“

 • Зошто.

  Зошто.

  А бе зошто МОЛЧИТЕ за ВЕЛЕПРЕДАВСТВАТА на СИНОДОТ на МПЦ за НЕПОТРЕБНИТЕ “признавања“ на МПЦ – едното од Гркот од Фанар (Истанбул), другото од ќерката-црква на Србите (СПЦ), чии цркви (епархии) со векови беа власништво на македонската црква, а сега ВЕЛЕПРЕДАВНИЦИТЕ од СИНОДОТ се радуваат и со српското “признавање“ на новата МПЦ-2022, со “подарени “српски“ цркви/епархии во Северна Македонија“. Уште ли ќе му молчите на ВЕЛЕПРЕДАВНИКОТ Петар и ќе му ја бакнувате раката?(Ова важи и за другите ВЕЛЕПРЕДАВНИЦИ од Синодот.) П.С. Гледам “администраторот“ ставил исечок од СРБОФИЛСКА “Декларација“ направена во СеверЏганија во која е…

 • Драги Македонки и Македонци.

  Драги Македонки и Македонци.

  Драги Македонки и Македонци, Утре, на најголемиот рисјански празник ќе ве “благословуваат“ велепредавниците од Синодот на МПЦ ( и нивните “верни послушници“ – свештениците ), нејзините ништачи, т.е., ништачите на македонството. “ЛИЦЕМ СВЕТЦИ, СРЦЕМ ВОЛЦИ. МЕЃУ НАРОДА ЌЕ СЕЈАТ НЕСОГЛАСИЈЕ И РАЗДОР ДА СЕ МРАЗАТ СИН СО ТАТКА И СО БРАТА БРАТ.“ (“1762-ро Лето“ –…

 • Самоил бил цар на македонска држава.

  Самоил бил цар на македонска држава.

  Самоил бил цар на македонска држава, со македонска црква која завладеала преку скоро цел православен полуостров, денес наречен Балкан, и владеела скоро до 19-ти век. Ова подолу се докази од Црногорците за името Македонија кое било преку скоро цел православен Балкан, оставина од македонската држава на Цар Самоил и македонската црква, тогаш Патријаршија, која завладеала…

 • За името на полуостровот Балкан.

  За името на полуостровот Балкан.

  За името на полуостровот Балкан, со потекло од после првата четвртина од 19-тиот век. Ова од “Бугарин“ кој “не знае“ дека претходно полуостровот бил нарекуван Македонија. Сепак знае дека вистинските ( Аспарухови ) Бугари се туркојазични, азијатски дојденци со турчинско потекло.

 • За србофилската “Декларација“ на “патриотот“ Љупчо Палевски

  За србофилската “Декларација“ на “патриотот“ Љупчо Палевски

  За србофилската “Декларација“ на “патриотот“ Љупчо Палевски – за “спасување“ на МПЦ од “признавањето“ на “Вселенската Патријаршија“ од Фанар ( Истанбул ). Палевски направил “Декларација“ за која бара иљадници потписници за “да ја спасат МПЦ“ од штетното “признавање“ од Фанарот Вартоломеј. Добро. Намерата е за почит. Но во таа декларација ( точка осум ) за…